El Kaide kontrolündeki Felluce’ye operasyon

El Kaide kontrolündeki Felluce’ye operasyon

Felluce ve Ramadi’de kontrolü ele geçiren El Kaide bağlantılı IŞİD’e karşı Sünni aşiretlerle anlaşan Irak hükümeti, militanları iki ya da üç gün içerisinde bölgeden çıkarmayı umuyor.

Büyük bir operasyon için hazırlık yapan merkezî hükümet, aşiretlere havadan ve lojistik desteğini de sürdürüyor.

Terör örgütü El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının geçen hafta kontrolü ele geçirdiği Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi şehirlerini geri almak isteyen Irak hükümetinin, büyük bir operasyona hazırlandığı bildirildi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan üst düzey bir yetkili, “Irak ordusu, Felluce’de büyük bir saldırı için hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı. Günlerdir IŞİD militanlarının kontrolünde olan iki şehirde bölgenin Sünni aşiretleriyle örgüt arasında çatışmalar sürerken, Irak ordusu da aşiretlere hava gücü ve lojistik destek veriyor. Ordunun bölgede operasyonlarını yöneten General Raşid Felih, militanların şehirlerden çıkarılmasının ‘iki ya da üç günü’ bulabileceğini belirtiyor. Geçen yıl şiddete 9 bine yakın insanını kurban veren Irak’ta, Anbar’daki çatışmaların yayılarak bir mezhep savaşına dönüşmesinden korkuluyor.

    2003 yılında Amerikan işgaline karşı direnişin sembolü olan Anbar eyaletinde nüfusun çoğunluğunu, Şii Başbakan Nuri el-Maliki hükümeti tarafından ayrımcılığa uğradıklarını düşünen Sünniler teşkil ediyor. Eyaletin sınır komşusu Suriye’de devam eden iç savaş ise IŞİD’in organize olmasını ve güçlenmesini kolaylaştırıyor. IŞİD, Suriye’deki en güçlü silahlı grup olarak biliniyor. Anbar’daki çatışmalar, eyaletin başkenti konumundaki Ramadi’de bir yıldır Maliki hükümetinin ‘mezhepçi politikalarının’ protesto edildiği kampın askerler tarafından pazartesi günü dağıtılması ile patlak verdi.

KERRY: YARDIM EDERİZ ANCAK ASKER GÖNDERMEYİZ

Irak’ta El Kaide militanlarına karşı yürütülen mücadeleyi kaygıyla izlediklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bağdat’a yardım edebileceklerini ancak kesinlikle bu ülkeye tekrar asker göndermeyeceklerini söyledi. El Kaide’ye karşı mücadeleyi ‘Iraklıların savaşı’ olarak niteleyen Kerry, bölgede militanlarla savaşan aşiret liderleriyle de temas halinde olduklarını belirtti. 2003 yılında Irak’ı işgal ederek Saddam Hüseyin yönetimini deviren ABD, Maliki yönetimiyle Amerikan askerlerinin ülkede kalmasını öngören bir anlaşmaya varmaya çalışmış fakat müzakerelerden sonuç çıkmayınca 2011 yılında Irak’taki tüm birliklerini çekmişti.