El Kaide IŞİD'i Aforoz Etti

El Kaide IŞİD'i Aforoz Etti

Merkezi El Kaide örgütü, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren, Irak ve Şam İslam Devleti'nin kendileriyle bağlantısı olmadığını açıkladı...

Merkezi El Kaide örgütü, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren, Irak ve Şam İslam Devleti'nin kendileriyle bağlantısı olmadığını açıkladı. Bu kararın ardında Suudi Arabistan'ın silahlı grupları tek çatı altında birleştirme girişimi bulunuyor.

RASTHABER-El Kaide bugün resmi internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Suriye’de savaşan cihatçı Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), El Kaide’nin bir kolu olmadığını ve onların eylemlerinden sorumlu tutulamayacağını duyurdu.

El Kaide'nin açıklaması, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ve diğer silahlı gruplar arasında bir aydan fazla süredir devam eden ve 2 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği çatışmaların ardından geldi.

Suudi darbesi
Geçtiğimiz hafta Suriye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Suudi Arabistan'ın teröre verdiği destek konusunda şikayette bulunmuştu. Suriye Dışışleri Bakanlığı'nın BMGK'ya gönderdiği mektupta, Suudi Arabistan'ın sahadaki silahlı grupları birleştirmeyi hedeflediği ve bu amaçla Riyad'ın el Kaide'nin lideri Eyman el-Zevahiri ile temasa geçtiğine yer verilmişti. Suriye kaynaklarına göre, Suudi Arabistan, IŞİD'i zayıflatmak için Zevahiri'den bu grupla bağlantısını kesmesini talep etti.

Zevahiri ise bu teklifi, El Kaide'nin Suriye'deki silahlı gruplar arasındaki prestijini korumak için kabul etti.

El Kaide IŞİD'e karşı
Zevahiri'nin kararı, Suriye'deki El Kaide bağlantılı gruplar arasındaki anlaşmazlıklarda da merkezin taraf olduğu anlamına geliyor. Nisan ayında IŞİD, El Nusra Cephesi'yle birleşerek “Irak ve Şam islam Devleti” olduğunu duyurmuştu. Ancak El Nusra bu birleşme iddiasını yalanladı ve merkezi el Kaide'ye biat ettiğini açıkladı. Mayıs ayında Zevahiri, örgütün Suriye kolunu lağvettiğini açıklamıştı. Zevahiri, Suriye'deki el Kaide kolunun el Nusra Cephesi olduğunu açıklamıştı.

El Kaide bağlantılı diğer bir örgüt olan Ahraru'ş Şam grubu da İŞİD'e savaş açan İslami Cephe'nin bileşenlerinden... Bu cepheye el Nusra Cephesi de destek veriyor. Ayrıca ÖZgür Suriye Ordusu'nun fiilen sona ermesiyle kurulan Mücahitler Ordusu ve Suriye Devrimci Cephesi de IŞİD'e karşı el Nusra ve İslami Cephe'nin yanında yeralıyor.

IŞİD'e darbe
Son bir aydır yaşanan savaş “ılımlılarla radikallerin savaşı” gibi sunulsa da aslında IŞİD ve İslami Cephe'nin ideolojik farkları yok denecek kadar az. İslami Cephe de IŞİD gibi, “Nusayri ve Şii'leri Şam'dan temizlemek ve Şeriat devleti kurmak” için savaştığını açıklamıştı. İttifakın oluşturulduğu deklerasyonda özgür seçimler ve laiklik reddediliyordu. Taraflar arasındaki savaş daha çok bölge kontrolüne dayanan sorunlara yaslanıyor. Ancak daha önce IŞİD ile müttefik olan grupların, bu örgüte savaş açmasının asıl nedeni Katar ve Suudi Arabistan'ın ABD'yi vekalet savaşını sürdürmeye ikna etmeye çalışmalarıyla alakalı. Her iki ülke de bu amaçla, “kontrolden çıkan” IŞİD gibi unsurları tasfiye etmeye çabalıyor.

sol