El kaide bahane

El kaide bahane

ABD'den El Kaide'ye karşı kullanmak için silah isteyen Maliki, Felluce kentindeki Sünni vatandaşlarına bomba yağdırdı.

Irak ordusuna bağlı jetler, El Kaide yerine Felluce'de El-Kaide ile savaşan ve kendilerini 'Aşiret Devrimcileri' olarak tamınlayan gruba havadan saldırdı. Atılan füzelerle 9 kişi öldü, 32 kişi yaralandı.

Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki yönetimiyle Sünni aşiretler arasındaki güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Son olarak Irak ordusunun, Felluce'de kendilerini 'Aşiret Devrimcileri' olarak tamınlayan silahlı grubu hedef alan hava harekatında 9 kişinin öldüğü, 32 kişinin yaralandığı bildirildi.

Felluce Devlet Hastahanesi Müdürü Abdulsettar Lewas, yaptığı açıklamada Heyelaskeri ve Şuheda mahallelerine dün sabah saatlerinde Irak ordusunca düzenlenen hava bombardımanında 9 kişinin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını söyledi.

EVLER BOMBALANDI

Lewas, 'Irak ordusu, bu sabah (dün) Felluce'deki aşiret devrimcilerine hava harekatı düzenledi. Bombardımanda yaralanan kişiler, hastahanemize getirildi. Aralarında durumu ağır olanlar var. Ölü sayısını artacağından endişe duyuyoruz' dedi. Cumeyle aşiret lideri Rafi el-Cumeyli ise 'Aşiret Devrimcilerimizle Irak ordusu arasındaki çatışmalar özellikle Felluce'nin doğu ve güney kesimlerinde yoğunlaştı. Bombardımanda çok sayıda evde hasar oluştu' diye konuştu.

WASHİNGTON'A LİSTE

Irak'ın batısındaki Anbar eyaletinde El-Kaide bağlantılı gruplarla aşiretler arasında çatışmalar sürerken, bölgeye hava saldırılarını artıran Irak yönetimi ABD'ye daha fazla silah için başvurdu. Başbakan Nuri el-Maliki, önceki gün verdiği bir röportajda, geçtiğimiz salı günü ABD Başkan Yardımcısı Biden ile telefonda görüştüğünü ve 'liste' ile taleplerini ilettiğini söyledi. Maliki, ABD yetkililerinin yakında Bağdat'a saldırı tüfekleri ve tank mermileri de dahil silah vereceğini belirtti. Washington Post'a konuşan bir Amerikalı yetkili, 'Bazı malzemeler hazır ve hızlı bir şekilde tedarik edebiliriz' dedi.

Ürdün'de Amerikan eğitimi

Irak Başbakanı Nuri El-Malii'nin ABD'den satın almak için çabaladığı büyük bir silah listesinin küçük bir parçası olduğu belirtiliyor. Bağdat'ın listesindeki en önemli taleplerden biri Apache helikopterleri. Daha önce Maliki'nin bu silahları 'siyasi muhalifleri ezmek ya da Sünni topluluklara karşı' kullanacağı gerekçesiyle satışına sıcak bakmayan ABD Kongresi'nin, yaşanan son olaylardan sonra tutumunu değiştirebileceği ifade ediliyor.

Maliki, Pentagon'un Irak askerlerini Ürdün'de eğitmesiyle ilgili planları da ilk defa doğrularken, böyle bir eğitim misyonunun kapsamı veya zamanlaması konusunda bilgi vermedi. Bu arada, Savunma Bakanı Dadin Duleymi dün akşam Anbar'a giderek aşiret liderleriyle bölgedeki yükselen tansiyonu görüştü.