‘Ekmeğe zam yok’

‘Ekmeğe zam yok’

Kuraklık ve buğdaydaki rekolte düşüşü nedeniyle ekmeğe zam yapılacağı iddialarına ilişkin, Fırıncılar Federasyonu Başkanı bir açıklama yaparak, ekmeğe zammın gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kuraklık nedeniyle ekmek fiyatlarına zam geleceği iddiasına ilişkin, "Şu süreçte ekmeğe zam konusu gündemimizde yok. Kuraklıktan kaynaklanan girdi artışları ve diğer masraflarda artış olursa konu detaylı ele alınır" dedi.

ÖZETLE

Girdi artışı yaşanmadı
Gerekirse ihracat yapılır
Un fiyatında spekülasyona dikkat

 

Balcı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçmiş yıllarda da kuraklık yaşandığını ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla ekmeğin fiyatına zam yapılmadığını söyledi.

Zam gelebileceği açıklamalarını yanlış bulduğunu belirten Balcı, "Buğday hasadı daha başlamadı. Şu anda ilgili bakanlık ve biz gereken tedbirleri aldık. Bu konuda çıkacak sonuca göre de yeni çalışma yapılır ancak şu anda bunu konuşmak çok yanlış. Geçmiş yıllarda da kuraklık sıkıntısı yaşanmıştı, buğday ithalatı ve ihracatın sınırlanması konusunda tedbir alınır ve en makul seviyede hareket edilir" diye konuştu.

Ekmeğin kilosu 4 lira

Balcı, konuyu yakından takip ettiklerini ve tedbir alınması konusunda gerekli çalışmaların başlatıldığına işaret ederek, "Henüz bugünden buğday hasadını, un fiyatlarını ve ekmek fiyatlarını konuşmak çok yanlış. Bu konuda yetkili kişiler tarafından yapılmayan açıklamalara itibar edilmemeli. Bakanlık ve biz konuyu yakından takip ediyoruz. Ekmek gibi, toplumun geneli tarafından tüketilen ürün için öngörülere dayalı açıklamalar yapmak, doğru bir yaklaşım değil" ifadesini kullandı.

Balcı, "Ekmeğin kilogram fiyatı, ortalama 4 lira. Bunun üzerinde de fiyat yok. Kuraklık nedeniyle ekmeğe zam yapılacağını şimdiden söylemek çok yanlış. Bu tür açıklamalar, un fiyatlarında spekülasyonlara neden olur. Bunun faydası olmaz. Herkes, işini yapsın, bu konuda gereken açıklamaları zaten biz yaparız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı