Ehud Barak: İran bir gecede vurulur

Ehud Barak: İran bir gecede vurulur

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, İran'ın nükleer santrallerinin bir geceden bile daha kısa sürede vurulabileceğini iddia etti.

 

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, "İran'ın nükleer santrallerinin bir geceden kısa sürede vurulabileceğini" söyledi.

İsrail resmi radyosunda yayımlanan habere göre, ABD'nin başkenti Washington'da bir araştırma enstitüsünde yaptığı konuşmada, Barak, İran'ın sahip olduğu nükleer tesislerin bir geceden kısa sürede vurulabileceğini savunarak,  "İranlılar nihai anlaşma konusunda teşvik edici değiller. Bu onlar için çok acı olacak" dedi.

Aynı zamanda eski Savunma Bakanı olan Barak,  İran ve 5+1 ülkeleri arasında imzalanan geçici anlaşmayı eleştirerek, "İran'ın müzakereci tavrı ABD yönetiminin değişim hipotezinden ve Tahran'ı nükleer gücünden mahrum bırakmak için çaba sarfetmeden, nükleer silah edinmemesiyle yetinmesinden kaynaklanıyor" görüşünü savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün yaptığı açıklamada, "İran ile sürdürülen müzakerelerde hedef, bu ülkenin nükleer silah elde edebilme kabiliyetinin engellenmesi olmalıdır" demişti.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 24 Kasım 2013 tarihinde Cenevre'de geçici anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında İran'ın nükleer programını, P5+1 ülkelerinin ise ekonomik yaptırımlarını kısmi olarak dondurmasına karar verilmişti. Söz konusu anlaşmayla İran, 20 Ocak 2014 tarihinde Natanz ve Fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almış ve elindeki 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum stokunu seyreltme işlemlerine başlamıştı.
İran'ın, elinde bulunan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunun tamamını 20 Temmuz'a kadar seyreltmesi gerekiyor.
DÜNYA BÜLTRNİ