Eğit-Donat'ta İkinci Şok!

Eğit-Donat'ta İkinci Şok!

Eğit-Donat kapsamında eğitilen ilk birliklerin Nusra'nın eline düşmesinin ardından ikinci şok yaşandı. Projede yer alan Türkmen Komutan Muhammed Daher istifa etti.

Yeni Şafak gazetesinden Cihat Arpacık'ın haberine göre; ABD öncülüğündeki Eğit-Donat programına katılan askerlerin yerleştiği Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 30. Tümen'in başındaki komutan Muhammed Daher 6 maddelik bir bildiri yayımlayarak görevinden istifa ettiğini duyurdu.

İSTİFA GEREKÇELERİ

Daher bildirisinde, programın çok yavaş gittiğini ve yetersiz sayıda asker eğitildiğini vurguladı. 30. Tümen'in çalışabilmesi için yeterli temel ihtiyaçların temin edilmediğini ve programın gereken ciddiyete alınmadığını belirten Daher diğer istifa gerekçeleri olarak şunları sıraladı: “Tugayın sahada çalışmak isteyen elemanlarının sayısı az olması, ekibin kalifiye ve ideolojik olmaması, programın amaçlari ile seçilen elemanların hedefleri bir biriyle örtüşmemesi.”

2015'in Şubat ayında hem Esed hem de IŞİD'e karşı etkin mücadele etmek amacıyla başlatılan Eğit-Donat programı için muhalif savaşçılarca kurulan 30. Tümen, Suriye İç Savaşı'na katılan 9 farklı gruptan oluşuyor. Tümen yöneticileri, ABD öncülüğündeki Eğit-Donat programına katılması planlanan 3 bin 500 kişilik muhalif savaşçı listesini ABD'li yetkililere teslim etti. ABD, 800 kişiyi eğitime kabul edeceğini duyurdu. Daha sonra yapılan elemelerle bu sayı önce 350'ye ardından 154'e düşürüldü. 100 savaşçı Ürdün, 54 savaşçı ise Türkiye'deki Eğit-Donat kampına alındı. Ancak Ürdün'de eğitim gören askerler programı tamamlayamadan ülkelerine geri gönderildi. Sadece Türkiye'deki 54 asker eğitimi tamamlayabildi. Bu askerlerin önemli bir kısmı da Nusra Cephesi tarafından kaçırıldı. En son geçtiğimiz gün eğitimi tamamlayabilen 75 asker daha
30. Tümen'e katıldı.

SÜS OLARAK KULLANILDI

Suriyeli muhalif kaynaklar, ABD öncülüğündeki bu projeyi “sadece zaman kaybı” olarak nitelendiriyor. Çok az sayıda askerin eğitildiği, programa katılan askerlerin çoğunun eğitimi tamamlamasına fırsat vermeden ülkelerine gönderildiğini ifade eden muhalifler, “Teknik ekipman da yeterince sağlanmıyor. Ancak öte yandan YPG güçlerine her türlü destek veriliyor. Eğit-Donat sadece süs olarak kullanıldı”şeklinde konuştu.

Yeni gruplar Suriye'de

Eğit-Donat programı kapsamında IŞİD ile mücadele etmek için Türkiye'de eğitilen 75 Suriyeli ülkelerine döndü. Eğit-donat programı kapsamında eğitilen 54 direnişçi, Suriye'de Nusra Cephesi'nin saldırısına maruz kalmış ve önemli kayıplar vermişti.