Eğit-Donat’ın Silahlarını Nusra Ele Geçirdi

Eğit-Donat’ın Silahlarını Nusra Ele Geçirdi

Ürdün ve Türkiye’de eğitimlerini tamamlayarak geçtiğimiz hafta Suriye’ye geçen eğit-donat grubu, kendilerine verilen araç, silah ve cephanenin önemli bölümünü Nusra Cephesi’ne teslim etti.

30.Tümen bileşenlerinden Suvvar Etarip Tugayı Komutanı Yüzbaşı Ebu Zeyd ve Abul Abbas’a bağlı 62 kişilik muhalif gücü, iki ayı aşkın eğitimin ardından cumartesi günü Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye’ye geçmişti. Eğit-donat birliğinden Ebu Zeyd’e bağlı 50 kişilik savaşçı grubu Tel Rıfat kasabasında bölgenin etkin gruplarından Liva el Fetih karargâhında kalırken, 12 kişilik Abul Abbas’a bağlı grup ise Mera kasabasına yerleşmişti. Tel Rıfat’ta kalan gruba verilen 10 araç, silah ve cephane 21 Eylül günü akşam saatlerinde Nusra Cephesi’ne teslim edildi.

Al Jazeera’ya konuşan 30. Tümen’in bir yetkilisi, Suvvar Etarip Tugayı komutanı Ebu Zeyd’in tüm araç-gereç ve silahlarını Nusra Cephesi’ne teslim ettiğini doğruladı. Abul Abbas’a bağlı birliklerin 6 araç, silah ve tüm teçhizatları ile Mera’da IŞİD’e karşı sıcak cephedeki pozisyonlarını koruduğunu söyledi.

ABD’liler tarafından verilen araç, silah ve cephaneleri Nusra’ya teslim eden Ebu Zeyd bugün akşam saatlerinde yayınladığı bildiri ile 30. Tümen'den ayrıldığını ilan etti.

Tel Rıfat bölgesinde savaşan Cephe Şamia’dan (Şam Cephesi) bir komutan Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, küçük gruplar halinde Suriye’ye giren eğit-donat birliklerinin, ABD’nin kendilerine yeterli desteği vermediği gerekçesiyle rahatsız olduklarını iddia etti. Korumasız kaldıklarını düşünen Ebu Zeyd’e bağlı grubun, yeni çatışma ortamı  doğmaması için Nusra Cephesi’ne silah ve teçhizatlarını teslim ettiğini iddia eden komutan şunları söyledi:

“Önceki askerler, silahlarıyla birlikte Malikiyye’de konuşlandı ve o bölgenin PYD ile yoğun ilişki içerisinde olan Ceyş el Suvvar tarafından kontrol edildiğini herkes biliyor. Ayrıca daha önce Malikiye’de yaşanan çatışmalar ve 30.Tümen Komutanı’nın alıkonulması hep aynı sebeplerden kaynaklandı. Suriye’ye silah ve cephane desteği alarak giren eğit-donat grubu her şeyden önce tamamen korumasız bırakıldı. Projenin sahaya yönelik plan ve programı yok. Bu haliyle eğit-donat, bölgede tam anlamı ile bir fitne sebebi. ABD’nin Kobani’de olduğu gibi sistematik bir destek programı yok ve bizi sadece bu 50-60 kişilik ekiplerle aylardır oyalayan bir ABD gerçeği var karşımızda. Eğit-donat projesinin bölgede işi bundan sonra çok daha zor olacaktır.”

Nusra Cephesi’ne teslim edilenler arasında 10 araçla birlikte Doçka marka otomatik silahlar havan topları ve bol miktarda cephane bulunuyor.

Al Jazeera’ye konuşan kaynaklar, eğit-donat programına dâhil olan askerlerin kullandığı hafif piyade tüfeklerinin askerlerde kaldığını belirtirken, Nusra Cephesi ile eğit-donat grubu arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığını söylediler.

Suriye’ye giren ilk eğit-donat grubu Azez bölgesinde Nusra Cephesi’nin saldırısına uğramış ve çatışmada her iki taraftan ölenler olmuştu. 29 Temmuz 2015 tarihinde Halep’e bağlı Azez kasabasında, aralarında Tümen Komutanı Albay Nedim’in de bulunduğu 21 kişilik 30.Tümen mensubu, Nusra Cephesi tarafından alıkonuldu. Alıkonulan Tümen savaşçılarından 13’ü salıverildi ancak Albay Nedim Hasan ve yardımcısının da aralarında yer aldığı 8 kişi halen örgütün elinde bulunuyor.