"Eğit-Donat Başladı"

"Eğit-Donat Başladı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının küçük gruplarla başladığını belirterek, "Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, günübirlik resmi temaslar için geldiği KKTC'de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Çavuşoğlu ve Akıncı, heyetler arası çalışma yemeğinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
      
Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılması programına ilişkin bir sorucu cevaplayan Çavuşoğlu, "Eğit-donat başladı diyebiliriz küçük gruplarla. Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit-donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı. Eğitilip donatılacak insanların seçim sürecini de Türkiye ve ABD birlikte yürütüyor" ifadesini kullandı.
      
Bu süreci tamamen ABD ile birlikte yürüttüklerini belirten Çavuşoğlu, "Birlikte karar alıyoruz, birlikte yürütüyoruz, bugüne kadar eğit-donat konusunda kararları da beraber aldık şu anda da birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.
      
Çavuşoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de birlikte devam edileceğini vurgulayarak, eğitilip donatılacak insanların Suriye'ye dönerken hangi kapıdan gireceği, alınacak güvenlik önlemleri, sağlanacak destek ve hava saldırılarıyla yok edilmemeleri için alınacak tedbirlerin Türk ve Amerikalı yetkililer tarafından görüşüldüğünü kaydetti.

EĞİT-DONAT ANLAŞMASI GEÇEN ŞUBAT'TA İMZALANDI
ABD ile Türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen Şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında Suriyelinin eğitilmesi planlanıyor.

Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.