Ebu Merzuk: Görüşmeler Abbas Yüzünden Kesildi

Ebu Merzuk: Görüşmeler Abbas Yüzünden Kesildi

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı görüşmelerinin Mahmud Abbas’ın Hamas’ın asla kabul etmediği şartlarında ısrar etmesi üzerine durduğunu söyledi.


İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı görüşmelerinin Mahmud Abbas’ın Hamas’ın asla kabul etmediği şartlarında ısrar etmesi üzerine durduğunu söyledi.
 
Ebu Merzuk, El-Arabi El-Cedid’in kendisiyle yaptığı röportajda Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye’nin önümüzdeki ay Gazze’ye döneceğini hatırlatarak, dönüşüyle ilgili bir sıkıntı olmadığını ifade etti.
 
Hamas için seçimlerin henüz başlamadığına dikkat çeken Ebu Merzuk, hareketin esir işgal askerleriyle ilgili bir görüşmeye girmeden önce Özgürlerin Vefası esir takas anlaşmasıyla serbest kalıp tekrar tutuklanan esirlerin serbest bırakılmasında ısrar ettiğini ifade etti.
 
Ebu Merzuk ile yapılan röportajdan satır başları:
 
Filistin Uzlaşısı
 
Hamas ile Fetih hareketleri arasındaki Filistin uzlaşı görüşme ve diyaloglarına değinen Hamas lideri Ebu Merzuk, bu görüşmelerin durduğunu, son Doha görüşmelerinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Hamas tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan şartlarda ısrar ettiğini belirterek “artık bundan sonra görüşmenin bir anlamı olmaz. Ancak Fetih tutumunu değiştirir ve daha önce varılan uzlaşı temeline geri dönerse o zaman görüşmeler yeniden başlar. Uzlaşı için yeni bir tarihten bahsetmek zor” dedi.
 
Hamas’ın Filistin siyasi hayatından çekilmesinin söz konusu olmadığını belirten Ebu Merzuk, hareketin yaptığı bazı değerlendirme ve tespitlerin ise geçmiş yılların kazanım ve tecrübeleriyle ilgili olduğunu belirterek, bunları zamanı gelince paylaşacaklarını söyledi.
 
Anayasa mahkemesinin kararı
 
Mahmud Abbas’ın parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını kaldırmasına sebep olan Anayasa Mahkemesinin kararına değinen Ebu Merzuk “Mahkeme büyük bir hata işledi. Tarafsız kalıp, Filistin toplumunun genelinin maslahatını gözeteceğine ve bu konuda kararlar alacağına oldukça gülünç ve garip kararlar almayı tercih etti. Bu karara dayanan Abbas bütün vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırdı. Bu karar gerekirse mahkemeyi de takmayacak bir yönetimin elini sadece güçlendirdi” dedi.
 
İslamî Cihad Hareketinin girişimi
 
İslamî Cihad Hareketinin Filistin’de yaşanan krizden çıkmak için yaptığı önerilere de değinen Hamas lideri Ebu Merzuk, bu girişimin iyi hatta çok iyi, varmak istediği hedef açısından da fevkalade önemli olduğunu belirterek, “ancak Fetih hareketi bu girişimi kabul eder mi? Filistin dosyasında etkili olan Ürdün ve Mısır bunu kabul ediyor mu?” dedi.
 
Mısır’ın uzlaşı tutumu
 
Mısır’ın Filistin uzlaşısıyla ilgili tutumuna da değinen Ebu Merzuk, uzlaşının Mahmud Abbas başkanlığındaki Fetih ile Hamas arasında olduğunu, Mısır’ın bu konudaki tutumunun da oldukça önemli olduğunu belirterek şunları paylaştı:
 
“Daha önce Mısır Hamas’a ilişkin olumsuz bir tutum içindeyken, Mahmud Abbas, Mısır’ın Hamas’a yönelik tutumu olumsuz oldukça uzlaşının olmayacağını söylüyordu. Önemli olan Mısır’ın ilgili bütün taraflarla makul bir ilişki içinde olmasıdır. Mısır şimdiye kadar hep resmi taraf olan Abbas’tan yana tavır koydu. Uzun süredir Filistin uzlaşı dosyasından uzak kaldı.”
 
Dahlan ile ilişki
 
Fetih’ten ihraç edilen Muhammed Dahlan ile ilişkilere de değinen Ebu Merzuk “bu konuda çok şeyler söylendi. Gazze’de kurulan milletvekili komisyonunda Dahlan taraftarlarıyla Hamas taraftarlarının bulunduğu dillendirildi. Bu doğrudur. Ancak bu komisyon herkese insani yardım ulaştırma çabasından başka bir şey yaptı mı? Filistinli bir taraf yardım gönderirse bunu engellemem doğru olur mu? Hamas olarak biz Fetih’in bütünlüğünden yanayız. Biz bir ve güçlü olan bir Fetih ile çalışmayı parçalanmış zayıf düşmüş bir Fetih ile çalışmaya tercih ederiz” dedi.
 
Kayıp dört Filistinli gencin akıbeti
 
Hamas lideri Ebu Merzuk kayıp dört kişiyle ilgili Mısır tarafında gelen yeni bir bilgi olmadığını belirterek, bunların Mısır’ın sorumluluğunda olduklarını söyledi.
 
Mısır’ın kapılarını Hamas’a kapatmadığını belirten Ebu Merzuk, Mısırla görüşmelerin hiçbir zaman kesilmediğini ifade etti.
 
Siyonist işgal rejimiyle yeni bir esir takası yapılıp yapılmayacağı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ebu Merzuk, Hamas hareketinin yeni bir esir takası için görüşmelere başlamadan önce Özgürlerin Vefası esir takas anlaşmasıyla serbest kaldıktan sonra tekrar tutuklanan esirlerin serbest kalma şartında ısrar ettiğinin, bu şart gerçekleşmeden yeni bir takas için görüşmelere girmeyeceğinin altını çizdi.

Kaynak : Filistin Enformasyon Merkezi (المركز الفلسطيني للاعلام)