Ebu Bekir El Bağdadi kimdir?

Ebu Bekir El Bağdadi kimdir?

Musul kentini ele geçirerek bir anda dünya gündemine oturan IŞİD’in lideri Ebu Bekir El-Bağdadi kimdir?

Özellikle son bir yılda dünya gündemini meşgul eden Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü’nün lideri olarak bilinen Ebu Bekir El Bağdadi örgütün yeni ‘Usame Bin Laden’i olarak tanımlanıyor. 2004 yılında kurulan örgütün başına birçok lider geçtiyse de birçoğu Bağdadi kadar başarı sağlayamadı, iki lider ABD tarafından öldürüldü. Özellikle Suriye’deki iç karışıklığı fırsat bilerek Şam topraklarına adım atan IŞİD, orada Rakka başta olmak üzere birçok kenti ‘kolay’ bir şekilde ele geçirmeyi başardı ve Esed yönetimine petrol satacak seviyeye geldi. IŞİD’ın minimum seviyede güç kullanarak Şam topraklarında ilerleyebilmesi ise akıllarda soru işaretleri bıraktı. Peki dünya gündemine bir anda oturan ve ABD’nin başına 10 milyon dolar koyduğu bu örgütün lideri kimdir? Ebu Bekir El Bağdadi’yi tanıyalım.
KOD ADI ‘EBU DUA’
İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai isminin sonuna bir de ‘Kureyşi’ sözcüğünü ekleyip Peygamber soyundan geldiğini iddia eden Bağdadi’nin lakabı ise ‘Ebu Dua’. Ailesi Pakistan’da yaşayan Bağdadi’nin gerilla eğitimi aldığına kesin gözüyle bakılıyor.
İNANCI

Bağdat İslam Üniversitesi’nde doktora yapan ve geçmişte Dr. İbrahim Avad diye tanınan vaiz, şeriat, fıkıh, İslam tarihi ve şiir uzmanı olarak da biliniyor. 
Bağdadi'nin yükselişi, Irak'taki El Kaide'nin liderleri öldürüldükten sonra başladı, örgütün başına geçti.
O dönem örgüt çok zayıflamıştı. Suriye'de 2011'de isyan başlayınca örgüt yeniden dirildi.
Aynı zamanda ABD ordusunun 2011 sonunda Irak'tan çekilmesiyle oluşan boşluk da ona ve örgütüne yaradı. 2011'de 800 olan militan sayısı, 2012'de 2 bin 500'e, 2013'te 10 bine ulaştı.
EL KAİDE’YE REST ÇEKTİ

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri geçen yaz Bağdadi'ye bir mektup yazarak, IŞİD'in lağvedilip El Nusra Cephesi'ne katılmasını emretti. Bağdadi ise Zevahiri'ye başkaldırdı.
Şu an örgütü Suriye'de hem rejime, hem Özgür Suriye Ordusu'na hem de El Nusra'ya karşı savaşıyor. Lübnan'da da Şiilere karşı intihar saldırıları düzenliyor ve Irak'ta Maliki hükümetine karşı silahlı isyanın başını çekiyor.
Arkadaşlarına göre Bağdadi, az konuşan biri. Gizliliğe büyük önem veriyor. Çok az kişi nerede olduğunu biliyor. Birlikte çalıştığı örgüt üyeleri bile onu tanımıyor. Görüşmelerde yüzüne maske takıyor.
Örgütün yeni ‘Usame Bin Laden’i olarak tanımlanan Bağdadi’nin diğer örgütlere karşı sert ve inatçı kimliği öne çıkıyor. Girdiği her toprakta bulunan gruplardan kendi örgütüne biat etmesini isteyen Bağdadi’nin örgütü, kendisi dışındaki çoğu grubu ‘murted’ olarak tanımlıyor.
DUVARLARI YIKMAK

Daha önce sadece bir ses kaseti yayınlanan Bağdadi, 2012 yazında ikinci mesajını verdi. “Duvarları Yıkmak” başlıklı mesaj, bir yıl sürecek saldırı fırtınasını haberveriyordu. Bundan sonraki 12 ay içinde Bağdadi, Irak’ta 24 bombalı araç saldırısı ve 8 hapishane baskını organize etti.
EBU GARİB BASKINI

Bağdadi’nin en kritik kararı , 21 Temmuz 2013’te Irak’ın en iyi korunan hapishanesi olan Ebu Garib’e yüzlerce militanla saldırmak oldu. ABD’nin 2011 öncesinde hapsettiği, aralarında bomba yapımcılarının da bulunduğu 500 kadar El Kaideci böylece serbest kaldı ve hemen hepsi Bağdadi ile birlikte Suriye’ye aktı.

MEZHEP SAVAŞINI KÖRÜKLEYENLERDEN

Silah arkadaşlarına göre Bağdadi, az konuşan biri. Hava saldırısı sırasında bile “sakin ve ikna edici bir sesi” olduğu söyleniyor. Herkesin para ile satın alınabileceğini düşündüğünden kimseye güvenmiyor. Hatta örgütteki ilk yıllarında hep maske takarak yüzünü en yakınlarından bile gizlediği belirtiliyor. Batılı uzmanlar, El Kaide içinde mezhep savaşını körükleyenlerin lideri olarak sivrilen Bağdadi’yi, “örgütün yaramaz çocuğu” diye anıyor. Mezhep savaşına karşı olan Zevahiri’nin başına 25 milyon dolarödül koyan ABD, Bağdadi’yi yakalatana ise 10 milyon dolar öneriyor.
IŞİD’IN YÖNETİM KADROSU

IŞİD (her ne kadar küresel cihad hareketine mensup olduğunu iddia etse de) yönetim konseyinde bulunan 13 kişinin tamamı Iraklılardan müteşekkil. Çünkü Bağdadi, Iraklılardan başkasına güvenmediği için kimseyi üst kadroda istemiyor. Bu Iraklılardan 3 tanesi, Saddam dönemi Irak ordusu komutanları…

Bu konsey, Irak ordusunda eski bir albay olan Hacı Bekir lakaplı kişi tarafından idare olunuyor. Hacı Bekir, (2010 yılında öldürülen) Ebu Ömer el-Bağdadi zamanında IŞİD’e katılmış bir isim ve Irak ordusu hakkında sahip olduğu askeri detaylar nedeniyle ona danışmanlık yapmış birisi.
Ebubekir el-Bağdadi, Ebu Ömer el-Bağdadi zamanında Felluce’de savaşan ama IŞİD’in yönetim konseyinde bile olmayan “sıradan” bir isimdi. Ama Ebu Ömer’in ve yardımcısının öldürülmesinden sonra Hacı Bekir, örgütün yeni emiri olması için Ebu Bekir el-Bağdadi’yi desteklemişti.
Örgüt, her ne kadar yapı olarak Ebu Ömer el-Bağdadi zamanındakinden farklı bir yapılanmaya gitmiş ve alt kadrolardaki savaşçılarla kurulan ilişkiler bakımından değişim göstermişse de finansal kaynak noktasındaki sıkıntıyı giderme noktasında Ebu Ömer’in kurduğu sistemi devam ettiriyor ve kendilerine tabi olmayanların mallarına (Sünni olsalar bile) el koyma yolunu tercih ediyordu. Kendince vergi toplayıp, otoyollar üzerinde haraç kesiyordu.
 
Kaynak: Haber7