'E-Muhtıra'nın Üzerinden Dokuz Yıl Geçti

'E-Muhtıra'nın Üzerinden Dokuz Yıl Geçti

Tarihe 'e-muhtıra' olarak yerini alan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın kaleme aldığını söylediği bildiri dokuz yıl önce bugün yayınlanmıştı

27 Nisan 2007 tarihinde AK Parti iktidarını hedef alan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmek isteyen askerin e-muhtırası üzerinden tam 7 yıl geçti. Demokrasi tarihinde 'e-muhtıra' olarak yerini alan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın kaleme aldığını söylediği bildiri ise 29 Ağustos 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kaldırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına Genelkurmay Başkanlığı'nın, cumhurbaşkanlığı seçimi sebebiyle 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20'de yaptığı lâiklikle ilgili açıklama, Türkiye kamuoyunda hakim olan görüşe göre bir muhtıraydı. Bildiri, internet aracılığıyla verildiği için 'e-muhtıra' olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur oylamasının yapıldığı 27 Nisan Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesine konulan bildiride; Abdullah Gül'ün adaylık süreci ile Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri konu edilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Ben kaleme aldım" dediği metinde Gül'ün adaylığı ve seçim süreci için "Son günlerde, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur." ifadeleri kullanılmıştı. 

Kutlu Doğum Haftası sebebiyle yapılan etkinliklerin 'irticai' olarak nitelendirildiği bildiriye AK Parti iktidarı, 28 Nisan'da cevap verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlarla birlikte Başbakanlık konutunda kaleme aldığı cevap, 28 Nisan günü dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından okundu. 

Çiçek, "Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı'nın herhangi bir konuda Hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik hukuk devletinde düşünülemez. Genelkurmay Başkanlığı, Hükümet'in emrinde, görevleri Anayasa ve ilgili yasalarla tayin edilmiş bir kurumdur. Anayasamıza göre genelkurmay başkanı görev yetkilerinden dolayı Başbakan'a sorumludur." dedi.