"Duvarlar Özgürlüklerini Haykırıyor"

"Duvarlar Özgürlüklerini Haykırıyor"

Yemen'de devrim tutuklularının serbest bırakılmasını isteyen gençler, "Duvarlar özgürlüklerini haykırıyor" adı altında girişim başlattı...

Yemen'de devrim tutuklularının serbest bırakılmasını isteyen gençler, taleplerini "Duvarlar özgürlüklerini haykırıyor" adı altında başlattıkları girişimle, başkent Sana'nın duvarlarına grafiti çizerek ifade ediyor. 

Yemen'de 2011 yılı Haziran ayında devrim sırasında cumhurbaşkanlığı sarayındaki camiye, eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih camide olduğu sırada düzenlenen, Salih ve beraberindekilerin yaralandığı saldırıya karışmakla suçlanan 57 kişiden 29'u firari konumunda. Saldırıyla ilgili olmak suçundan gözaltına alınan 23 kişi şartlı serbest bırakılırken geriye kalan 5 kişi ise yaklaşık 3 yıldır Sana Merkez Hapishanesi'nde tutuklu bulunuyor.

Sana Merkez Hapishanesi'ndeki 5 tutuklunun serbest bırakılmasını talep eden gençler, devrim sırasında geniş çaplı protestolara sahne olan Tağyir (Değişim) Meydanı'ndan başlayarak başkentin boş duvarlarına, 5 kişinin resmini çiziyor.

Grafiti çizen gençlerden Besam el-Atab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "5 tutuklunun serbest bırakılması talebine dikkati çekmek için "Duvarlar özgürlüklerini haykırıyor" adlı altında başlatılan girişimle başkentin birçok sokağında boş duvarlara bu tutukluların resmini çizmeyi hedefliyoruz. Eylemimiz, tutuklular serbest kalana dek devam edecek" dedi.

Gençlerin başlattığı girişime destek veren avukat ve aktivist Halid Enesi, "Belki siyasi parti liderleri, yoldan geçerken devrimin ardından hala hapishanede bulunan tutukluların resmini görüp de utanır diye başkent sokaklarına resimler çiziliyor. Devrimci gençler, arkadaşlarının hapishanede olmasına karşı ve serbest bırakılmalarını talep ediyor. Bu taleplerini ifade etmek ve hapishanedeki arkadaşlarına destek vermek için böyle bir yol izliyorlar" diye konuştu.

Enesi, "Devrimcilerin tutukluluğu siyasi bir mesele, eski cumhurbaşkanı siyasi kışkırtma yolu izlemek için onları kullandı, camideki patlamayla ilgili olduklarını ispatlayan deliller yok" ifadelerini kullandı.

Tutukluların resmini çizen bir başka aktivist Cihad Baberik, "Herkes hapishanedekileri unuttuğu için böyle bir girişim başladı. Tutukluların da eski rejimin yıkılmasından sonra özgürlüğüne kavuşan diğer Yemenliler gibi olmalarını istiyoruz" dedi.

AA