Düşen F-4'lerde Sabotaj Soruşturması

Düşen F-4'lerde Sabotaj Soruşturması

Türkiye'de düşen iki jetten sonra Çiğli'de konuyu aydınlatabilecek bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Olayda ilginç ayrıntılar var...

Malatya'da 24 Şubat'ta F-4 tipi iki savaş uçağının, 5 Mart’ta da Konya'da aynı tip uçağın düşmesiyle Türkiye’nin sarsıldığı günlerde İzmir Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde ilginç bir soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Soruşturma başlatılmasının nedeninin ise iki ayrı uçağa tahribat (sabotaj) yapıldığı iddiası olduğu öğrenildi.

KABLOLARDA KESİK

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık iki ay önce Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde uçuşa çıkmadan önce kontrole alınan bir uçakta kablo kesiği tespit edildi. Bunun üzerine olayın aydınlatılması için askeri savcılıkça soruşturma başlatıldı. Soruşturma sürerken 9 Şubat’ta uçuş öncesi kontrol görevi verilen iki astsubay kontrolünü yaptıkları uçağın hem sağ, hem de sol kanat altındaki iniş takımlarına ait  (uplock switch) kablonun kesik olduğunu fark etti. Daha önceden yürütülen bir soruşturmanın varlığı ve bunun da uçuş emniyetini etkileyecek durum olması nedeniyle iki astsubay gördüklerini hemen komutanlarına bildirdi.

TAHKİKAT SÜRÜYOR

Bu olay da soruşturma kapsamına alınıp araştırılırken durumu komutanlarına bildiren iki astsubay önce askeri eşyayı kasten tahrip suçundan şüpheli sıfatıyla 6 Mart 2015’te Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne tutuklanmaları talebiyle sevk edildi.  Mahkeme huzuruna çıkan iki astsubay, mahkemenin verdiği “suçun maddi unsurlarıyla birlikte oluşmayabileceği, dosya kapsamında bulunulan aşamada belge, bilgi veya yazılı sözlü delil bulunmadığı, kaçma şüpheleri olmadığı” kararıyla serbest bırakıldı.  Soruşturmanın halen sürdüğü öğrenildi.

Hürriyet’in telefonla ulaştığı şüphelilerin avukatı Murat Ergün, soruşturma aşamasında olması nedeniyle dosya hakkında konuşmasının uygun olmayacağını belirterek, tahkikatın devam ettiğini söyledi.

BAŞLANGIÇ VE TEMEL UÇUŞ EĞİTİM VERİLİYOR

Hava Harp Okulu mezunu teğmenlerden uçmaya elverişli olduğu tespit edilenler, 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda zorlu eğitimden geçip, pilot brövesi takmaya hak kazanıyor. Başlangıç ve temel uçuş eğitimlerini sırasıyla SF-260D ve KT-1T uçaklarıyla alan teğmenler, kendi istekleri ve uçuşlardaki başarıları ve ihtiyaçlar doğrultusunda, uçuşun son halkaları tekamül jet, ulaştırma ve helikopter eğitimleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın verdiği kontenjan dahilinde derecelendirilerek ayrılıyor.