Dünyanın en büyük seçimi Hindistan'da başladı

Dünyanın en büyük seçimi Hindistan'da başladı

Dünyanın en büyük ve en uzun süreli seçimi, Hindistan'da başladı. Yaklaşık 815 milyon seçmenin oy kullanacağı, 9 aşamada yapılacak seçim, 12 Mayıs'ta sona erecek.

Dünyanın en büyük ve en uzun süreli seçimi, Hindistan'da başladı. 

Seçim Komisyonunun açıklamasına göre bir aydan uzun sürecek seçimin ilk aşamasında ülkenin kuzeyindeki Assam ve Tripura eyaletlerinde bulunan 6 seçim bölgesinde oy kullanılacak. Geçimini çay üretiminden sağlayan Assam eyaleti ile komşusu Tripura'daki seçimlerde iktidardaki Kongre Partisi ile muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) yanı sıra çok sayıda küçük bölgesel parti yarışıyor. 

Ülkenin kuzeydoğu bölgesinde eylemlerde bulunan silahlı ayrılıkçı gruplar, şimdiye kadar seçimleri boykot edeceklerine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Bölge, daha önceki seçimlerde ayrılıkçı grupların boykotlarına sahne olmuştu. 

9 aşamada yapılacak seçim, 12 Mayıs'ta sona erecek. Seçim sonuçlarının 16 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor. 

Adaylar, seçim kampanyalarında yolsuzluk, yüksek enflasyon, işsizlik gibi sorunları dile getirdi. Seçimde toplam 815 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Seçmen sayısı, son seçimin yapıldığı 2009'dan bu yana yaklaşık 100 milyon arttı. 

Seçim anketleri, NDA'ya işaret ediyor 

İngilizce yayın yapan NDTV kanalı ile Hansa Araştırma Şirketi tarafından yapılan anketlere göre BJP'nin liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak'ın (NDA) parlamentoda 259 sandalye kazanması bekleniyor. Bir partinin, 543 sandalyeli parlamentoda tek başına iktidar olması için 272 milletvekili çıkarması gerekiyor. BJP'nin başında Hindu milliyetçi lider Narendra Modi bulunuyor. 

Kongre Partisi önderliğindeki Ulusal Yenilikçi İttifak'ın (UPA) ise 123 milletvekili çıkarması bekleniyor. Kongre Partisi ve UPA, 2004 yılından bu yana iktidarda bulunuyor. Başbakan Manmohan Singh, tekrar aday olmayacağını açıklamıştı. Kongre Partisi'nin liderliğini Rahul Gandi yapıyor. 

Eyaletlerdeki küçük partilerin de bu seçimde sandalye sayısını 161'e çıkarması bekleniyor. 

İlkler seçimi

Seçim Komisyonu, seçim için tüm hazırlıkların yapıldığını, halkın oy kullanmak için ilk kez Elektronik Oy Makinelerini kullanacağını açıkladı. 

Seçmenler, yine ilk kez "Yukarıdakilerden Hiçbiri" tuşuna basarak adayları reddetme hakkına da sahip olacak.