"Dünyanın En Büyük Açık Cezaevi" : Gazze

"Dünyanın En Büyük Açık Cezaevi" : Gazze

İsrail, havadan, karadan ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze'nin sınırında bulunan 7 kapıdan altısını denetiminde bulunduruyor

Yıllardır İsrail'in ablukası altında olan ve Mısır'ın sınır kapısını kapattığı Gazze, 1 milyon 800 bin nüfusuyla dünyanın en büyük açık cezaevi olarak nitelendiriliyor.  

İsrail, Gazze'yi havadan, karadan ve denizden denetim altında tutuyor. Mısır sınırı dışında bölgeye giriş ve çıkışlar ancak İsrail'in onay verdiği hallerde mümkün oluyor.

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapattı.

İsrail-Gazze sınırında, "kısmen" açık olan iki kapı daha bulunmaktadır. Biri güneyde, Mısır, Gazze ve İsrail arasında yer alan ve sadece "bazı ticaret mallarının" geçişine izin verilen, "Kerm Ebu Salim" (Kerem Şalom) Sınır Kapısı, diğeri kuzeyde, Gazze, Batı Şeria ve İsrailarasında bulunan "belli izinlere sahip kişilerin" giriş çıkış yaptığı "Beyt-i Hanun" (Erez) Sınır Kapısı...

 Bu kapılardan inşaat malzemesi ve fabrikalar için gerekli ham madde geçişine izin verilmiyor.

Gazze sınırlarında bulunan 7 kapıdan 6'sı İsrail'in denetiminde bulunuyor. Diğeri ise, Mısır ve Filistin sınırındaki "Refah" Sınır Kapısı.

Diğer taraftan İsrail'in son iki ayda 740 Filistinli çocuğu tutukladığı, bu çocuklarının yarısından çoğunun iki haftadan uzun süredir tutuklu bulunduğu açıklandı.

KEREM EBU SALİM KAPISI

Bazı ticaret mallarının geçişine izin verilen "Kerm Ebu Salim" Sınır Kapısı, Gazze'nin ihtiyacına cevap vermemektedir. "Gazze'ye Mal Giriş Komisyonu"ndan alınan bilgiye göre, Gazze'ye günlük 700-900 Tır malzeme girişi olması gerekirken, sadece 300-400 Tırla sınırlı kalıyor, bu da yüzde 30'un ihtiyacına cevap vermiyor.

Öte yandan Kerm Ebu Salim Kapısı, cuma ve cumartesi günleri ile çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

BEYT-İ HANUN SINIR KAPISI

Sürekli açık olan tek kapı olan Beyt-i Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı, yabancı delegeler ve Filistinliler, Batı Şeria ve İsrail'e geçiş için kullanıyor.

İsrail, bu kapıdan sadece hastaların, işcilerin ve uluslar arası görevlilerin geçişine izin veriyor.

KAPALI 4 SINIR KAPISI

Gazze'nin doğusundaki "El-Muntar (Karni) Sınır Kapısı", kapatılmadan önce bölgenin en büyük ve önemli ticaret kapısıydı. Bu kapıdan buğday, meyve ve süt ürünlerinin yanı sıra Gazze için önemli ürün olan inşaat malzemeleri de geçiriliyordu.

Karni Sınır Kapısı'ndan günde 700-800 Tır malzeme girişine ve 120 Tır malzemenin de Gazze'den ihraç edilmesine izin veriliriyordu.

 Gazze'nin doğusundaki "Eş-Şecaiyye" (Nahel Oz) Kapısı'ndan özellikle yakıt girişi yapılıyordu.

İsrail'in kapattığı üçüncü kapı, şehrin doğusunda yer alan özellikle inşaat malzemelerinin girişinin yapıldığı ticaret kapısı "El-Avce" (Sofa) idi.  

Kapatılan dördüncü kapı ise "El-Karara" (Kosofim),İsrail askerlerinin giriş-çıkış yaptığı sınır kapısıydı. İsrail, 2005'de Gazze'den çekildikten sonra tamamen kapandı.