'Dünya Rabia’yı Unuttu'

'Dünya Rabia’yı Unuttu'

Mısır’ın en tanınan siyasi tutuklusu Muhammed Sultan Middle East Eye’a konuştu.

 

Mısır’ın en tanınan siyasi tutuklusu Muhammed Sultan Middle East Eye’a konuştu.

Muhammed Sultan, 2013 yılında seçilmiş devlet başkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile görevden alınmasının ardından düzenlenen gösterilerde tutuklandı.

Sultan, Rabia gösterilerinin hemen ardından tutuklandı. Sultan gösteriler sırasında yabancı medya temsilcileri ile gösterici liderleri arasında ilişki sağlıyordu. Mısır hapishanesinde yaklaşık iki sene geçiren Sultan bu sürenin 490 gününde açlık grevindeydi. Neredeyse on kere ölme tehlikesi geçiren Sultan kilosunun üçte ikisini kaybetti.

Başlattığı açlık grevi dünya genelinde ses getirdi ve ABD hükümeti üzerinde güvenli bir şekilde salıverilmesi noktasında baskı oluşturdu.

Rabia Katliamı: “Dünya bu olayı unuttu”

Sultan Rabia katliamına dair akıldan silinmeyecek anılarını paylaştı. Rabia meydanından güvenli çıkış sağlanmadan 11 saat önce bir kurşun ile yaralanmıştı. Kurşun başını birkaç santim ile geçip koluna isabet etmişti. Sisi hükümetinin kendisini kasten hedef aldığını belirtti. Çünkü olayları “canlı olarak tweetliyor”du. O kanlı günün gelişini haber veriyordu. Ancak onu en çok etkileyen şeyin “Dünyanın bu olayı unutması” olduğunu söylüyor.

Dayak ve İşkence

Sultan hapishanede “sopa, kamçı ve kemerlerle dayak” atıldığını söylüyor ve bu sonu gelmez işkenceleri kimsenin durdurma niyetinde olmadığını belirtiyor. Bir gün ölmek üzere olan birini hücresine attıklarını ve o kişinin cenazesini yanında bıraktıklarını söylüyor. Sultan'ın direncini kıramayınca bu kez babasına işkence etmeye ve onu oğlu hakkında konuşmaya zorladılar. Sultan'a göre bu işte bir tuhaflık vardı: “Ben babam hapishanede olduğu için oradaydım. Beni tanıdıkça ve açık sözlülüğümü görünce babamı hedef almaya başladılar”.

Açlık Grevindeki Filistinliler, Malcom X ve Yurttaşlık Hakları Hareketi

Sultan'ın açlık grevi için, bir pasif direniş hareketi olarak Filistinlilerin açlık grevleri ilham kaynağı olmuş. O, hapishaneden canlı çıkabileceğini hiç düşünmemiş, ancak şunu da aklından hiç çıkarmamış: “Çok sayıda insan özgürlük için ağır bedeller ödedi, benim hayatım onlarınkinden değerli değildi”.

Malcom X'in hayat hikayesi Sultan'a ilham veren başka bir kaynak olmuş. Kitap hakkında “Kitabı bu bağlamda, bu ortamda bir daha okumak çok moral verici çok ilham vericiydi” diyor. Sultan, Amerikan yurttaşlık hareketinin de Mısır'ın geleceği hakkında kendisine umut verdiğini söylüyor: “Uzun soluklu bir mücadele olacak ancak eninde sonunda amacımıza ulaşacağız”.

Babam En Yakın Arkadaşım Oldu

Muhammed Mursi idaresinde görev almış olan babası Salah Sultan kendisi ile yakın zamanlarda tutuklandı ve hakkında idam kararı verildi. Babasının hapishanede en yakın arkadaşı haline geldiğini söyleyen Sultan babasının on kez hayatını kurtardığını belirtti. Bütün acılara rağmen babasının “pozitif enerjisi”nin onu ayakta tuttuğunu söyledi.

Herşeye Rağmen Umut

İşkenceye, dayaklara, açlık grevine ve babasının ölüm hücresinde olmasına rağmen Sultan'ı ayakta tutuan şey umuttu. Ona göre umudun canlı kalması için aydınlığa, farkındalığa ve kamu baskına ihtiyaç var. Sultan, Mısır hapishanelerinde olan bitene karşı kamu farkındalığını arttırmak için çok daha fazla şeyin yapılması çağrısında bulundu. Bu farkındalık için hükümetlere bir şey yapmaları yönünde baskıda bulunulması gerektiğini söylüyor.
Sultan sonuç olarak “pasif direnişin işe yaradığı”nı söylüyor ve ekliyor “Ancak herkes üzerine düşeni yapmalı, yani bizim gibi dışarıda olanlara büyük sorumluluk düşüyor”.

KAYNAK: Time Türk