Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Dünya Helal Günü

Biz bu ülkede, tabiri caiz ise kendi kakün’umuz içinde, siyasetin gürültüsüne teslim olmuş bir şekilde, bazen de dünyada ne olup bittiğini takip etmekten aciz kalarak bazen de ehem ile mühimi karıştırarak ömür  tüketiyoruz. Birilerinin bazen bize, evet tam da bizlere, yani dinini yaşama gayreti içinde olan, İslam üzerinden kendini tanımlayan insan topluluklarına helal hayatın ne olduğunu hatırlatması gerekiyor. Helal denen olgu, hayatımızın bütün alanlarında mevcut mu, teneffüs ettiğimiz havadan, içtiğimiz içeceklere, giydiklerimizden tükettiklerimize kadar nelerde helale riayet ediyor, umursuyoruz…

Bu diyarlardan binlerce kilometre ötede, okyanus ötesinde, Amerika’nın başkenti Washington’unda bir süpermarkette üzerinde “helal” damgası olan eti görmeyi kanıksamışken burada, bu ülkede normalleşen Carrefour’da satılan domuz etine gözünüzün aşinalaşışı oluyor mesela. O zaman cevap bekleyen soru şu oluyor: Biz helal’ın neresindeyiz?...

Geçtiğimiz yıl Ramazan ayının 17. Günü, Dünya Helal Günü ilan edildi. Bugünün seçilmesindeki sebep, helal konsepti ile ilgili Rabbimizden nazil olan ilk ayet-i Kerimenin, ki bu, Enfal süresinin altmış dokuzuncu ayetidir, onun Ramazan ayının ön yedisinde vahyedilmiş olmasıdır. Burada Allah-u Teala, “artık ganimet olarak aldığınız şeylerden helâl ve temiz olarak yiyiniz! Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Muhakkak ki Allah; Gafur’dur (mağfiret edendir), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderendir)” buyuruyor.

Dünya Helal Günü, ülkemizde de bu sene ikinci defa GİMDES’in yani Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği’nin önderliğinde Ramazan’ın 17sine tekabül eden 14 Temmuz Pazartesi günü kutlanacak. Malumunuz, GİMDES Dr. Hüseyin Kami Büyükozer beyefendinin liderliğinde yıllardır helal ürünlerin tüketilmesi üzerine bilinçlendirme kampanyaları düzenliyor.

Sadece Türkiye çapında değil, Moskova’dan Jakarta’ya kadar İslam dünyasının birçok coğrafyasında da Dünya Helal günü pazartesi günü coşkuyla karşılanacak. Bu bağlamda, GİMDES bünyesindeki kutlamalarda İstanbul’un 8 ilçesinde, Pendik, Ümraniye, Eyüp, Esenler, Zeytinburnu,Yeni Bosna, Başakşehir, Avcılar’da Helal Dünya Marketleri şubeleri çevresinde helal gıda standları açılacak ve bu standlarda çeşitli etkinlikler yapılacak. Bunun dışında, Çorlu, Adapazarı, Eskişehir, Konya, Seydişehir, Ankara, Fethiye, Gaziantep, Şanlı Urfa, Osmaniye, Gebze, Kırıkkale, K.Maraş, Kumluca, Denizli, Nizip, Isparta gibi illerdeki Helal Dünya Marketleri şubeleri çevresinde helal gıda standları açılacak ve iftar programları düzenlenecek.

Bizler Allah izin verirse, ailecek Esenler’de GİMDES ailesiyle kutlayacağız Dünya Helal Günü’nü.

yeniakit

Bu yazı toplam 1052 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar