Dün Geceden Beri Yaşananlar -Özet Haber

Dün Geceden Beri Yaşananlar -Özet Haber

İran, Irak'taki iki ABD üssünü balistik füzelerle vurdu. ABD Başkanı Donald Trump saldırı sonrası bir açıklama yaparken, İran'dan da konu ile alakalı yeni açıklamalar geldi

17:00 ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye saati ile 19:00'da konuya ilişkin değerlendirmeler yapacağı açıklandı.

15:06 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İran'ın saldırılarını kınayıp daha fazla şiddetten kaçınmaya çağırırken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, "İran'ın pervasız ve tehlikeli saldırıları tekrarlamamalı" dedi.

15:00 ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA), Amerikan sivil havayolu şirketlerinin Irak, İran, Basra Körfezi ve Umman Körfezi hava sahasındaki uçuşlarını yasakladı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Flydubai, Bağdat'a yapacak uçuşlarını iptal ederken, Air France da, Irak hava sahasını kullanmayı askıya aldığını açıkladı. Malezya Hava Yolları, yaşanan son gelişmeler nedeniyle tüm uçuşlarda İran hava sahasına girmekten kaçınacağını duyurdu. Singapur Hava Yolları da Avrupa uçuşlarını İran dışı rotalardan yönlendireceğini açıkladı. Avustralya'nın Qantas hava yolu şirketi ise Londra-Perth seferinin güzergahını, İran ve Irak hava sahaları dışından geçecek şekilde değiştirdiğini belirtti.

HACK KRİZİ

14:31 Kuveyt Savunma Bakanı: Arifjan Üssü komutanından tüm ABD güçlerinin 3 gün içinde çekileceklerine dair deklarasyon aldık. Amerikalı komutanın mektubu beklenmedik bir durum, ABD Savunma Bakanlığı'ndan daha fazla bilgi almaya çalışıyoruz

Kuveyt hükümetindan yalanlama: ABD askerlerinin çekilecekleri haberi doğru değil, Kuveyt Haber Ajansı sitesi hacklendi.

"ABD İLE İRAN'DAN SESLİ MESAJ ALDIM"

13:59 Açıklama yapan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, "Üslerde ordumuzdan kayıp yok. Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım. Saldırının yalnızca ABD askerlerinin bulunduğu alanlarda olacağı söylendi, tam konum paylaşılmadı. Hava üssüne ve diğer alanlara füzeler düşerken ABD'den çağrı aldım. Saldırıdan haberim olduğu anda ivedilikle Irak güçlerini uyardım. Bu tehlikeli kriz Irak, bölgemiz ve hatta dünyayı tehdit ediyor. Şuan yaşananları yakından takip ediyor ve krizi yatıştırmak için gerekli görüşmeleri yapıyorum" dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi...Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi...

13:45 Fransa Dışişleri Bakanlığı yayınladığı mesajda saldırıyı "şiddetle kınadıklarını" ifade etti.

13:37 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Irak'ta ABD ve aralarında Avrupalıların da bulunduğu koalisyon güçleri tarafından kullanılan hava üslerine düzenlenen son saldırı, artan gerginliğin ve çatışmanın son örneği. Şiddeti artırmanın kimseye faydası yok" değerlendirmesinde bulundu.

13:22 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ülkesinin öteden beri ilgili tüm tarafların farklılıklarını, karşılıklı saygı temelinde, diyalog ve müzakere gibi barışçıl yollarla çözmesini savunduğunu söyledi. "Orta Doğu'da durumun daha da kötüleşmesi kimsenin işine gelmez. İlgili bölgenin barış ve istikrarını temin etmek tüm dünya için hayati öneme sahip" ifadelerini kullanan Sözcü Gıng, durumu yakından takip edeceklerini, tüm ilgili taraflarla yakın iletişimi sürdüreceklerini ve gerilimin düşmesi için çaba göstereceklerini kaydetti. Gıng, "Orta Doğu'da mevcut durum karmaşık ve hassas. Çin tarafı gelişmeleri yakından takip ediyor, ilgili taraflara soğukkanlılığı sürdürme çağrısında bulunuyor" diye konuştu.

 

13:04 Canlı yayında gazetecilere özel açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Ülkemiz kesinlikle savaş aramıyor yaptığımız yalnızca her türlü agresif duruma karşı kendimizi savunmaktır. Attığımız adım kendimizi savunma hakkımız çerçevesinde meşruydu. Cevap vermemiz gerekiyordu, verdik. Şimdi her şey bitti. Gerilimi tırmandırmamaya çalışıyoruz" dedi.

12:10 İsrail Başbakanı Binyamin NetanyahuBatı Kudüs'te düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada son günlerde ABD ile İran arasında yaşanan gerilime değindi. Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'taki hava saldırısında öldürülmesi nedeniyle ABD'ye olan desteğini yineleyen Netanyahu, "İran İsrail'i yok etmek istiyor. Kim bize saldırmayı denerse acı verici bir darbe alır" ifadesini kullandı. 

RUHANİ İLK KEZ KONUŞTU

11:25 İran lideri Ruhani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

11:15 Almanya'dan yapılan açıklamada, İran füzeli saldırısı şiddetle kınandı.

10:57 Kasım Süleymani'nin ölümün ardından görevi devralan Tümgeneral İsmail Kaani, olası bir ABD saldırısına karşılık olarak Dubai, BAE ve İsrail'i hedef alıp işgal etmekle tehdit etti.

10:46 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, İran’ın füze saldırısında bölgede herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını duyurdu.

DİNİ LİDERDEN AÇIKLAMA: ABD'YE ATILMIŞ TOKAT

10:20 Saldırılar sonrası açıklama yapan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıların başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği söyledi. Hamaney açıklamasında, Kasım Süleymani'nin ABD'nin bölgedeki gizli planlarını engellediğini iddia ederek, "Bizim ülkemiz bir barış ülkesidir. Hiç kimseyle gerginlik istemiyoruz. Ancak mevcut durum zor. Zafer bizimle olacaktır" dedi. ABD'nin İran'ın düşmanı olduğunu söyleyen Hamaney, füzeli saldırının "ABD'ye atılmış bir tokat" olduğunu kaydetti. İran'ın dini lideri, askeri yanıtın yeterli olmadığını değil, ABD'nin bölgedeki varlığının da sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

DÜNYADAN İLK TEPKİ

09:53 İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, aralarında İngiliz askerlerinin de bulunduğu koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Irak üslerine düzenlenen saldırıyı kınadı.

09:40 İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, yaptığı yazılı açıklamada bunun Süleymani'nin öldürülmesine karşılık İran silahlı kuvvetlerinin gücünün küçük bir göstergesi olduğunu belirterek, "ABD'nin her türlü yeni adımına daha ezici ve kesin bir karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı. ABD yöneticilerinin, "dünyanın geniş bir coğrafyasına yayılan İran'ın gücünü anlamalarının ve bu konuda ilkeli bir tutum benimsemelerinin zamanının geldiğini" savunan Bakıri,  ABD'nin, en kısa sürede ordusunu bölgeden çıkarması gerektiğini bildirdi.

09:30 İran devlet televizyonunda, ABD'nin İran topraklarını hedef aldığı takdirde İran kuvvetlerinin karşılık vermek için belirlediği 100 hedefi vurmaya hazır olduğu açıklandı.

İran balistik füzeleri ve onların menzillerini gösteren çalışma...İran balistik füzeleri ve onların menzillerini gösteren çalışma...

09:17 Irak Ordusundan yapılan açıklamada, üsler gece saat 01.45 ile 02.15 arasında 22 füzenin hedefi oldu. 22 füzenin 17'si Ayn el-Esed, 5'i ise Erbil'deki üssü vurdu. 17 füzeden 2'si patlamamış halde bulunurken, Irak Ordusundan herhangi bir can kaybının olmadığı duyuruldu.

80 ABD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

08:32 İran devlet televizyonu 80 ABD'linin öldüğünü duyurdu.

08:20 Tahran yönetimi, Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi. Mektupta, "Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi. 

08:05 ABD Başkanı Donald Trump, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Twitter hesabından Amerikan bayrağı paylaşmıştır. Trump'ın "bayrak" hamlesine İran'tan karşılık geldi. İran dini lideri Ali Hamaney'in danışmanlarından Said Celali, Twitter hesabından İran bayrağı görselini paylaştı.