Duhok'ta ABD ile PYD arasında gizli zirve

Duhok'ta ABD ile PYD arasında gizli zirve

Duhok'ta ABD ile PYD arasında gizli zirve


PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD ile ilk kez 12 Ekim’de Paris’te doğrudan temas kurduklarını, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ve Dışişleri Bakanlığı heyeti ile görüştüklerini açıkladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Duhok’ta görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken’in Müslim ile de gizlice görüştüğü ortaya çıktı. Müslim, Paris’te Daniel Rubinstein ile ABD Dışişleri yetkilileri ile bir araya geldiğini, görüşmede gözlemci ülke ve Türkiye ’nin bulunmadığını anlattı. 

Cumhuriyet'in haberine göre, Blinken ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Mesud Barzani ile Duhok’ta önceki gün gizli bir görüşme yaptı. Görüşme, Kürt Yönetimi Başkanlığı’nın resmi sitesinde açıklandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Blinken, “IŞİD teröristleri, Kürdistan bölgesine saldırınca, Başkan Obama, ‘Erbil’i korumalıyız’ dedi. Müttefiklerimizle büyük başarılar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

'TÜRKİYE KARARI TEK BAŞINA ALIRSA İŞGAL KABUL EDERİZ'
Rojavalı Kürtlerin arasındaki sorunların çözülmesi ve birlik sağlanması için Barzani’nin çağrısıyla Salı gününden beri Duhok’ta yapılan zirve sürerken, Rojava’da yönetimi elinde bulunduran PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'a açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kobani’nin de içinde bulunduğu alanda Suriye sınırının neredeyse tamamında güvenli bölge oluşturulması yönündeki açıklamasını değerlendiren Müslim, BM kararı olmadan böyle bir şey yapılmasını “işgal sayacaklarını” vurguladı. Müslim “Bu gerçekçi değil, tek taraflı hiçbir şey olamaz.BM kararı olursa saygı gösteririz. Bizim yönetimimiz karara katılmalıdır. Türkiye bu kararı tek başına alırsa biz bunu işgal olarak görürüz. Türkiye’den kuşkularımız var” dedi. 

'TÜRKİYE SİLAHLARIN ULAŞMASINA ENGEL OLUYOR' 

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu’nun birkaç gün önce aldığı “Rojava ile resmi ilişkilerin geliştirilmesi” kararını da olumlu bulduğunu ifade eden Müslim, “Keşke Türkiye de yapsa. Çok rahatlardık, hem Türkiye de rahatlardı. Ama yanlış anlaşılmasın, biz orada ayrıcalık ya da kantonlar Suriye’nin ayrı bir parçasıdır diye değil, Suriye’nin bir parçasıyız. Gelecek Suriye’yi düşünüyoruz, Suriye’ye örnek bir model olmak istiyoruz. Bir ilişkide bulunulacaksa bu temel üzerinden geliştirilmeli” dedi. Kürt Yönetimi tarafından yapılan “Kobani’ye silah gönderdik” açıklamalarını da değerlendiren Müslim, “Coğrafi engeller var oraya silahların ulaştırılmasında ve Türkiye de engel oluyor” dedi. 

Müslim, Kobani’deki savaşa ilişkin de “Bizimkiler artık orayı IŞİD’den temizlemeye başladılar” diye konuştu.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMAYI YALANLAMADI
Öte yandan, önceki gün PYD ile direk olarak görüşmeye başladıklarını bildiren ABD Dışişleri Bakanlığı, dün de PYD ile istihbarat bilgilerini paylaştıklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington'da düzenlenen günlük basın toplantısında, “PYD sözcüsünün, Kobani'de koalisyonla istihbarat paylaşımları yaptıkları ve hava saldırılarını koordine ettikleri" sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabi ki ama bu doğru" dedi. 

Harf, PYD sözcüsünün, geçen hafta sonu Paris'te "ABD ile PYD arasında yapılan ilk görüşme değil, ancak ilk kez açıklanan görüşme" açıklamasına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçındı. PYD ile ABD'li yetkililer arasında yapılan görüşmenin geçtiğimiz hafta sonu Paris'te yapıldığı söylemlerini yalanlamayan Marie Harf, PYD ile IŞİD'e karşı koordinasyon içinde olmadıklarını, yalnızca direk görüşme başlattıkların belirtti.