Dubai Emiri Kumarbaz Çıktı

Dubai Emiri Kumarbaz Çıktı

Körfez Arap ülkeleri yöneticileri petrol krizi sebebiyle halklarına kemer sıkma çağrısında bulunurken, kendileri eğlenceye ve kumara milyon dolarlar harcıyor.

Körfez Arap ülkeleri yöneticileri petrol krizi sebebiyle halklarına kemer sıkma çağrısında bulunurken, kendileri eğlenceye ve kumara milyon dolarlar harcıyor.
 
İhvan'a yakınlığıyla bilinen Mısır merkezli RNN Haber Ajansı Arapça Servisi'nin aktardığı haberde; Dubai Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri Başkan yardımcısı Muhammed bin Raşid'in kişisel servetiğinin 2,5 milyar doları geçtiği belirtildi. Haberde ayrıca bin Raşid'in bu yıl at yarışlarına 750 bin dolardan fazla para harcadığı aktarıldı. Şimdiye kadar kumara yatırdığı meblağların ise milyon dolarları geçtiği belirtiliyor.
 
RNN'nin Sunday Times'tan aktardığı habere göre; İbn-i Raşid, Britanya'da çok geniş yeşil alanlara sahip. Dubai Emiri'nin bu alanlara çok büyük yatırımlar yaptığı belirtilirken, bu alanlardan at yarışları için faydalandığı ifade edildi.
 
Britanya'da çok sayıda gayrimenkule sahip olan İbn-i Raşid'in, buradaki mal varlığını daha da artırmayı planlandığı belirtilirken sadece İskoçya'da 63 bin hektar yeşil alana ve at yarışı yapılan hipodromlara sahip olduğu aktarıldı. Dubai Emiri'nin Londra yakınlarındaki bir bölgede ise 70 bin dolar değerinde gayrimenkule sahip.
 
Geçtiğimiz aylarda çıkan Panama Belgeleri'nde BAE devlet başkanı Şeyh Halife bin Zayid'in Londra'nın göbeğinde değeri yaklaşık 1 milyar dolar olan gayrimenkule sahip olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Körfezi vuran ekonomik kriz
 
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’nin Şubat ayında verdiği bilgilere göre Körfez ülkeleri düşük seyreden petrol fiyatları yüzünden son bir yılda 275 milyar dolar gelir kaybına uğradı. Bu kaybın şimdiye kadar çok daha arttığı tahmin ediliyor.
 
Petrol fiyatları bir buçuk sene içinde 110 dolardan 30 dolara gerileyince Arap ülkelerindeki savaşlar için kesenin ağzını açan Körfez şeyhleri sarsıldı. Yöneticiler, sosyal yardımlarla patlayan bütçe açıklarını kapatabilmek için önce merkez bankası rezervlerini kullandılar. Bu da yeterli olmayınca ulusal varlık fonlarından elinde bulunan varlıkları satmaya başladılar.
 
Ancak tüm bu çabalar işe yaramamış görünüyor. Kuwait Financial Centre (Markaz) tarafından yapılan hesaplamalara göre Körfez ülkelerinin bütçeleri geçen yıl 160 milyar dolar açık verdi. Bu rakamın bu yıl da 159 milyar dolar olması bekleniyor.
 
Ancak daha da dikkat çekici olan nokta şu: Petrol fiyatları bu şekilde devam ederse beş yıl sonra Körfez ülkelerinin bütçe açıklarını kapatması mümkün olmayacak. Kısacası hepsi iflas bayrağını çekecek.