Dostalar Suriye İçin  Toplanıyor !

Dostalar Suriye İçin Toplanıyor !

Suriye’deki muhalif grupları desteklemek için 2012 yılında kurulan Dostlar Grubu iki yıllık aradan sonra yeniden toplanıyor.

Suriye’deki muhalif grupları desteklemek için 2012 yılında kurulan Dostlar Grubu iki yıllık aradan sonra yeniden toplanıyor.
  
 Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesinin haberine göre Dostlar Grubu üyesi ülkelerin dışişleri bakanları yarın Londra’da buluşuyor.
 Haberde Dostlar Grubu dışişleri bakanlarının Çarşamba günü Londra’da yapacağı toplantıda Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oluşturulan muhalif müzakere heyetinin Suriye sorununun çözümü için hazırladığı planı görüşeceği ifade edildi.
 Suriye Muhalefeti Yüksek Müzakere Heyeti adını kullanan Riyad heyeti, Suriye sorununun çözümü için Beşşar Esed’in yer almadığı tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir plan hazırlamıştı.
 El Hayat gazetesi, Dostlar Grubu dışişleri bakanlarının yarın Londra’da yapacağı toplantıda Riyad heyeti tarafından hazırlanan çözüm planını onaylayacağını belirtti.
 Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, ilk toplantısını 2012 yılının şubat ayında Tunus’ta yapan Dostlar Grubu’nun 'çekirdek grubu' olarak nitelendiriliyor.
 Marakeş’te 105 ülkenin katılımıyla bir toplantı yaparak Suriye’deki savaşa destek veren Dostlar Grubu, Suriye’deki silahlı grupları siyasi, ekonomik ve askeri açılardan desteklemişti.
 Dostlar Grubu’nu oluşturan ülkelerin büyük bir kısmı, IŞİD’in 2014 yılının haziran ayında Irak’ın Musul ve Tıkrit illerini ele geçirmesinden sonra 12 Eylül’de Cidde’de kurulan ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona katılmıştı.