Dolar 5.57'yi Gördü

Dolar 5.57'yi Gördü

Golan Tepeleri konusunda gerginlik beklentisi dolar/TL'yi yukarı doğru itiyor

Fed'in Çarşamba günü sona eren Mart toplantısında 2019 için faiz artırımı beklentisini ikiden sıfıra indirmesinin ardından dalgalı bir seyir izlemeye başlayan ABD Doları, önemli piyasa paraları karşısında gerilerken; Ankara-Washington hattında yeni bir gerilim yaşanabileceği ihtimalinin artmasıyla birlikte Türk Lirası karşısında yüzde 2’den fazla değer kazandı.

 

ABD Doları'nın altı önemli piyasa parası karşısındaki değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY), Çarşamba günü altı haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Perşembe günü yüzde 0.75 yükseldi.

S-400 geriliminin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla artan risk algısı ise Türk Lirası’nı baskı altında bıraktı. Fed'in yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden 5.40 seviyesine gerileyen dolar/TL, Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle yükselişe geçti. Perşembeyi 5.46'nın hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL, haftanın son gününe yükselişle başladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5.5767'ye kadar yükseldi.

Öte yandan, kredi risk primi olarak adlandırılan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri de yeniden yükselişe geçti. Güne 326.32’de başlayan CDS, 346.36’ya kadar yükseldi. CDS, Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteriyor. Türkiye risk priminde yaşanan yüksek seyirler, TL varlıklarında iyimser bir tablonun oluşmasının önüne geçiyor.