Dolar 2.65 TL’ye geriledi

Dolar 2.65 TL’ye geriledi

Haftaya 2.70 TL seviyesinden başlayan dolar, Çarşamba günü 2.65 TL’ye kadar geriledi. Analistlere göre, ABD’den gelen veriler doların düşüşünde etkili oldu.

ABD’den gelen istihdam verileri küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine neden oldu. Analistler doların değer kaybı ve TL’nin değer kazanmasının sürmesi için ABD’den gelen verilerin etkili olacağı görüşünde.
Pazartesi günü 2.70 TL olan, dünü 2.68 TL seviyelerinden kapatan dolar Çarşamba gününe 2.66 liradan başladı. Gün içinde de düşüşünü sürdüren dolar, 2.65 TL seviyelerine geriledi. Euro ise 2.99 liradan işlem görüyor.
Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,6860 lira, euronun satış fiyatı ise 3,0200 lira olmuştu.
ABD verileri bekleniyor
Al Jazeera’ya bir açıklama yapan Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven, küresel piyasalarda doların değer kaybetmesinin TL üzerinde de etkili olduğunu söyledi.
Analist Özgüven bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentiler paralelinde açıklanmasına rağmen 2015 yılının ilk 4 ayında ortalama olarak 200.000’in altında kalması ve geçtiğimiz senenin aynı dönemindeki ortalamaya göre oldukça aşağıda kalmasıyla dolar kayıplarını genişletti ve buna bağlı olarak da paritede 2.65’li seviyelere kadar gevşemeler gözlemledik.
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki; doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi, Türk Lirası karşısındaki hareketlerini de etkiledi.  7 Haziran genel seçimlerinden önemli bir sürpriz çıkmayacağı beklentisinin de artmasıyla seçim öncesi dönemde TL’nin dolar karşısında pozitif ayrıştığını söyleyebiliriz.
Diğer taraftan ABD ve Almanya DİBS pazarında patlak veren sert dalgalanmalara karşı Türkiye’nin çok iyi bir direnç göstermesi, gelişmekte olan piyasalardan pozitif anlamda ayrışmasındaki en önemli nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bugüne geldiğimizde, saat 15:30’da açıklanacak olan ABD çekirdek perakende satışlar verisinin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle ABD tarafında çekirdek perakende satışlar verisinin bir önceki aya göre pozitif beklenmesiyle, 2.64-2.65 bandı altında kalıcı bir şekilde kapanışlar yapılmadığı takdirde bu seviyelerden tekrar bir tepki hareketi gelebileceğini düşünüyoruz. İlk hamlede 2.6750 ve sonrasında 2.6920 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Aksi halde, düşüşlerin devam etmesi halinde 2.63 destek seviyesine dek sürecek geri çekilmeler görülebilir.”
‘TL’nin hikayesi eksik’
ALB Forex Analisti Enver Erkan, Türk lirasını destekleyecek olumlu hikaye eksikliğinin dikkat çektiğini söyledi.
Enver Erkan, bu konuda şu bilgiyi verdi:
“S&P’nin geçtiğimiz hafta Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu aşağı çekmesi ve özellikle iç kaynaklı risklerle Merkez Bankası kredibilitesine yönelik uyarıyla başlayan olumsuz haber akışı kur üzerinde kalıcı bir etki yaratamadı. Mart ayı cari açık verisi de beklentilerin üzerinde 4,96 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Türkiye’nin büyüme performansı açısından olumlu bir görüntü de çizmedi. Moody’s’in de bankalarla ilgili uyarıları ve Türkiye’nin dolara karşı hassas olduğuna ilişkin raporu da piyasalarda izlenen bir başka haberdi.
Ancak Türk lirası bu duruma rağmen, küresel veri akışının da sakin olduğu Pazartesi ve Salı günlerini kazançla geçti. Cuma kapanışından sonra Türk lirası dolara karşı yüzde 1,47 değer kazandı ve Rus rublesinden sonra en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimi oldu.
Mevcut durumun kalıcı olup olmayacağını görmemiz için Türk lirasının fiyatlayacağı bir hikayenin olması ve buna ilişkin reaksiyonun izlenmesi gereklidir. Dolar endeksi yeni haftayla birlikte, veri akışının sakin olduğu ve Euro’nun güçlendiği bir ortamda gerilemiştir. Hafta içinde dolardaki küresel bazda hareketlerin de etkili olabileceğini düşünürsek; perakende satışları, ÜFE ve Michigan tüketici güveni gibi verilerin izlenmesi gereklidir.
Geniş resimde ana destek 2,6500 seviyesinde olmakla birlikte bu seviye aşağısında günlük kapanışlar gelmezse, 2,7000’e doğru toparlanma görebiliriz. Olumsuz ABD verilerinde 2,6500 desteği kırılırsa, bu sefer de 2,6400 ve 2,6320 destekleri izlenecektir.”
Kaynak: Al Jazeera