'Doğu ve Güneydoğu'da devlet yok'

'Doğu ve Güneydoğu'da devlet yok'

MHP lideri Bahçeli, ailelerinin PKK tarafından kaçırıldığını söylediği çocuklar için Başbakan'a seslendi: Onurluysa, çocuklar neredeyse elindeki imkânları harekete geçirerek gidip arayacak, bulacak ve ailelerine teslim edecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısındaki konuşmasının büyük bir bölümünü PKK ve çözüm sürecine ayırdı. 
MHP lideri Bahçeli, çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyerek Diyarbakır’da eylem yapan aileler konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Bahçeli özellikle, Erdoğan'ın "B, C planlarımız devreye girer" sözlerine tepkiliydi.
"Bir gece Kandil'de görülmeli"
"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı onurluysa çocuklar neredeyse elindeki imkânları harekete geçirerek gidip arayacak, bulacak ve ailelerine teslim edecektir. Başka yolu yoktur. B ve C planları boştur, fostur, hikayedir. Bir plan, hazırlık varsa HDP ya da BDP’den insaf beklenilmesi ayıptır, vebaldir. PKK’nın kampları ortada, giriş çıkış yaptıkları yerler belli. Başbakan yüreği yetiyorsa bir gece Kandil’de görülmeli, ne var yoksa atmalıdır. İşte o zaman inandırıcı olur. O zaman B ve C planları olduğuna inanırız. Terör örgütünün bunca eylemine karşılık hükümet hala sürecin aksamadığını öne sürüyor."
Genelkurmay'a tepki
"PKK süreç ile canlandı. Sürece yüklenen hangi anlam varsa havada kaldı ve yalan çıktı. Genelkurmay Başkanlığı terör örgütünün istatistiklerini tutmaktan başka ne yapmaktadır, doğrusu merak içerisindeyiz. Genelkurmay Başkanlığı hükümetin dümen suyuna girdi."
"Başbakan anneleri selamladı ama ortada önemli bir sorun vardır. O da Başbakan’ın acizliği ve korkaklığıdır. Başbakan B, C planımız devreye girer demiştir. Başbakan’ın villada para eriten zekâ abidesi evladı ok atarken Kürt kökenli vatandaşımızın evladı kandırılarak dağa götürülmektedir. Normal şartlarda Dicle’nin ya da Fırat’ın kenarında kaybolan koyun Başbakan’ın mesuliyeti altında ama çalan ya da kapan Başbakan ise ya da onlarla ortaklık içindeyse ne yapacağız, nereye başvuracağız?"
"Boko Haram neyse PKK da aynısı"
Bahçeli, PKK'yı Nijerya'da 200'den fazla Hıristiyan kız çocuğunu kaçıran Boko Haram örgütüne benzetti.
"Diyarbakır’dan seslerini, itirazlarını yükselten anaların haklı ve meşru yakarışları ziyadesiyle saygı değerdir. Çocuklar kullanılmak üzere dağa götürülmektedir. PKK terörist sayısını tahkim etmekle meşguldür. 15 yaşındaki bir çocuk kandırılarak dağa çıkarılmaktadır. Mutlaka Türk askeri düşman olarak gösterilmektedir. Nijerya’da kız çocuklarını kaçıran ve satacağını açıklayan Boko Haram örgütü neyse PKK da aynısıdır. Bunlarda ne din, ne iman, ne de haysiyet vardır. Vicdanları mayın tarlası, kalpleri mezar çukurundan farksızdır. Annelerin haykırışları karşılıksız bırakılmamalıdır."
"PKK kontrolden çıktı"
Bahçeli'ye göre PKK'nın son dönemde eylemleri arttı ve bunun nedeni yürütülen çözüm süreci.
"Kanlı terör son dönemlerde yine azmış ve kontrolden çıkmıştır. Hükümet yıllarca teröristin insafa gelmesini bekleyip pazarlıklar yaparak boşa vakit harcamıştır. Bu PKK’nın cüret ve mevzi kazanmasına yol açmıştır. Çözüm ve barış adıyla başlatılan süreç ihaneti yok oluş mecrasının en kaygan durağıdır. PKK son günlerde var gücüyle eylem yapmaktadır. Diyarbakır-Bingöl yolunu kapatmıştır, militanlar araçları yakmış ve yola hendekler kazarak ulaşımı engellemiştir. Hükümetin kahredici bir suskunlukla izlediği olaylarda militanlar mehmetçiğe saldırmıştır. PKK bebek katleden bir örgüt, çocuk kurşunlayan bir ölüm makinesidir. Başbakan konunun üzerine hassasiyetle eğilmelidir."
"Ortada hükümet yok"
"Doğu ve Güneydoğu’da devlet yoktur, vali ve kaymakamlar kayıptır, asker ve polis ancak kendisini savunmaktadır. (PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan) Öcalan takdir alıyorsa Türk devletinden öç almak isteyenlerle nasıl mücadele edilecek? Türkiye nereye gitmektedir? İnsanlar kaçırılıyor, askere ve polise alenen kurşun sıkılıyorsa orada devlet komaya girmiş demektir. PKK’nın korkusu kalmadı, zira ortada hükümet yoktur. Türk gençliğiyle uğraşan, Gezi olaylarında takılıp kalan, mahkemede hesap vermekten korkan bir başbakanın teröre boyun eğme hali vardır. Gençlere su ve gaz sıkıp kurşun atmakla uğraşmaktadır. Gezi olaylarının yıldönümü için polise talimat veren ve Taksim’e gelmeyin diyen Başbakan konu PKK olunca aniden ortadan kaybolmaktadır. Bu sebepsiz değildir. Başbakan Erdoğan Türkiye’nin bir parçasını gözden çıkarmıştır. Anlaşılan pazarlıklarla vatan topraklarını teröristlere hibe etmeye karar vermiştir. Bu şüphemiz doğruysa Recep Tayyip Erdoğan nesillerinden bile çıkamayacak bir suça batmış demektir. Başbakan siyasi hesaplara Türkiye’yi feda etmektedir."
''Bu vali müsveddesi hâlâ görevde"
MHP lideri, ''Çözüm sürecini bu aşamaya getiren Başbakanımız Tayyip Erdoğan’ı ve bu konuda ciddi gayretleri olan Abdullah Öcalan’ı takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum'' diyen Şırnak Valisi Hasan İpek'e de sert sözlerle yanıt verdi. “Bazıları ise çözüm sürecinden dolayı Başbakan ile İmralı canisini takdirle karşıladığını yüzsüzce dile getirmiştir. Bu vali müsveddesi hâlâ görevde” dedi.
"Seçim süreci terörize ediliyor"
Bahçeli daha sonra konuşmasını ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine bağladı.
"PKK terör örgütü Başbakan'ın yumuşak karnını gördü ve cumhurbaşkanlığı çözüm sürecini terörize ederek taleplerini yaptırmaya çalışmaktadır. Ama böyle bir kişi ne yaparsa yapsın cumhurbaşkanı olamayacaktır."
"Başbakan'a: Aday mısın değil misin?"
Bahçeli seçimde çıkaracakları adayla ilgili yaptığı görüşmelerden de bahsetti. MHP'nin ortak yani "çatı aday" formülüne Başbakan'ın eleştirilerine cevap verdi.
"Mazisinde şaibe bulunmayan ve herkesin kabul edeceği bir isim üzerinde mutabakat sağlanacağına eminim. Cumhura baş seçeceksek bu geniş çaplı bir uzlaşmayla mümkün olacaktır. Başbakan Erdoğan'ın adaylığı hemen hemen kesinleşmiştir. Ama her nedense Başbakan adaylığını açıklamaktan çekiniyor. Buradan sesleniyorum: Sayın Başbakan aday mısınız, değil misiniz? Bizim çatımıza değil birlikte tüfek çattığın yandaşlarına bak. 10 Ağustos’ta düşecek süngünün şimdiden derdine yan."
Bahçeli, Erdoğan'ın aday olması halinde işinin zor olduğunu da savundu.

Kaynak: Al Jazeera