Doğu Türkistanlılardan Rusya'ya Tepki

Doğu Türkistanlılardan Rusya'ya Tepki

Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği (DTG) Başkanı İlhan Turanlı, Türki cumhuriyetlerin Moskova tarafında yer almasını eleştirdi.

A'nın haberine göre, Merkezi İstanbul'da bulunan Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği (DTG) Başkanı İlhan Turanlı, Türk cumhuriyetleri devletlerinin yöneticilerinin Moskovayanlısı sözlerini kınadıklarını kaydetti.

Turanlı, yaptığı açıklamada, bazı Türk cumhuriyetleri yöneticilerinin uçak krizinde Rus yanlısı açıklamalar yaptığını anlattı. Bu açıklamaları protesto ettiklerini aktaran Turanlı, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin sınır güvenliğini ihlal eden Rus uçağını, haklı ve angajman kuralları çerçevesinde düşürmüş olmasının ardından son günlerde, anayurt Orta Asya'da bulunan soydaş devletlerin yöneticileri tarafından yapılan Türkiye karşıtı açıklamalar, DTG tarafından esefle karşılanmıştır. Dünyanın gelişmiş teknolojiye sahip ülkeleri, Türkiye'nin haklılığını teyit eden teknik bilgileri paylaştı. Bununla birlikte Rus entelektüel ve aklıselim siyasetçileri de artık kendi devletlerinin haksızlığını dile getirmekten kendilerini alıkoyamıyorlar. Dernek olarak tarih, dil, din ve kan bağı ile birbirine bağlı kardeş topluluk sayılan, Türk cumhuriyetleri devletlerinin yöneticilerinin Moskova yanlısı sözlerini şiddetle protesto ediyor ve kınıyoruz."

"Gün, birlik, beraberlik, kardeşlik günüdür"

İlhan Turanlı, dünyada özellikle de Avrupa'da baş gösteren ırkçılık ve islamofobinin giderek yükseldiğine dikkati çekerek, "Türk milletinin kurmuş olduğu devletlerin birbirinden uzak kalması, hatta karşı durması şüphesiz zararı tüm ulusumuza getirecektir. Biz Doğu Türkistanlılar olarak, Türk cumhuriyetlerindeki halkların Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında ve aynı inançla olduğunu çok yakından biliyoruz. Bu nedenle protestolarımız, Türk cumhuriyeti halklarına değil, lider olarak görülen yöneticilerinedir. Gün, birlik, beraberlik, kardeşlik günüdür, herkesin aklını başına devşirmesi gereken gündür" ifadelerini kullandı.