Doğu Guta'da 'Vakum Bombalı' Saldırı

Doğu Guta'da 'Vakum Bombalı' Saldırı

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki beldelere düzenlediği hava saldırılarında 60 kişi yaşamını yitirdi.

Suriye ordusunun Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki Duma ilçesi ve bazı beldelerde düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 42 olan ölü sayının 60'a yükseldiği bildirildi.

Doğu Guta bölgesindeki sahra hastanesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, rejime ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki Duma'da bir pazar yeri ve bazı beldelerde yerleşim yerlerine düzenlediği 30 hava saldırısında ölü sayısı 60'a yükseldi, 200 kişi de yaralandı.

Yaralıların durumunun ağır olduğunu ve hastanelerin acil tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken yetkililer, ölü ve yaralılar arasında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğunu, ölü sayısının yükselmesinden endişe edildiğini kaydetti.

Orduya ait savaş uçaklarının Doğu Guta'daki Sekba, Hamuriye ve Kafr Batna beldelerine vakum bombasıyla düzenlediği saldırılarda 15, Duma'da bir pazar yerini hedef aldığı hava saldırısında ise 27 kişi ölmüş, 100 kişi yaralanmıştı.

Rejim güçleri, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

Bölgenin abluka altında olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan temin etmeye çalışıyor.

"Doğu Guta'da 6 ayda 500 sivil yaşamını yitirdi"

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan "Abluka altında ölmeye terk edilmiş" başlıklı raporda, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan 160 binden fazla kişinin "kahredici bir hayatta kalma mücadelesi verdiği" vurgulandı. Raporda, rejimin bu yılın ilk 6 ayında Doğu Guta'ya 60'dan fazla hava saldırısında bulunduğu ve bu saldırılarda 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Hava saldırılarının, abluka altındaki Doğu Guta'da sivillerin verdiği yaşam mücadelesi ile bölgedeki insanlık krizini daha kötü hale getirdiğine işaret edilen raporda, rejimin bölgedeki sivillere yönelik sistematik saldırı düzenlediğini kanıtlayan yeni delillerin elde edildiği kaydedildi.

Hükümet güçleri ya da silahlı grupların idaresindeki kontrol noktaları sebebiyle de sivillerin Doğu Guta'ya giriş çıkışının sınırlı olduğu, Suriye Amerikan Sağlık Birliğinin raporuna göre 21 Ekim 2012 ile 31 Ocak 2015 tarihleri arasında tıbbi bakıma yetersiz erişim ve açlık sebebiyle Doğu Guta'da 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği kaydedildi.  

Af Örgütü, Doğu Guta'daki İslam Ordusu'na bağlı birliklerce bölgede gerçekleşen ihlallere de değinerek, muhalif grubu eleştirdi. 

Suriyeli rejim güçleri, Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bölgenin ablukada olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan sağlamaya çalışıyor.

AA