Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Doğru zamanda, doğru zeminde doğru konuşmak

Sadece oruçlu olacağımız, midemizle birlikte diğer uzuvlarımıza da oruç tutturmakla mükellef olduğumuz için değil hayatımızın her anında sadâkat üzere olmak bizim için esas olmalıdır.

Yalan söylemek, yanlış konuşmak orucu bozmayabilir fakat bizim çok şeyimizi bozabilir. Bozduğumuz orucumuzu kaza ederek telafi edebiliriz ama yalan söyleyerek bozduğumuz değerlerimizi kolay kolay düzeltemeyiz.

Siyasi atmosferin en yoğun günlerinde oruçlu olacağız, bayram edeceğiz. Müslümanlar olarak sadece oruçlu olduğumuz için değil bütün zamanlarda sözün en doğrusunu söylemekle mükellefiz.

Sadâkatin mumla arandığı, insanları kandırmanın büyük bir başarı sayıldığı günümüzde doğru sözlü olmak, dürüst olmak Müslüman için olmazsa olmaz bir değer olmalıdır.

Çenelerimizin çokça çalışacağı bir zaman dilimine giriyoruz, yani oldukça riskli bir zaman dilimine. Müslümanlar olarak ağzımızdan çıkan her kelimeye dikkat edeceğiz. Çünkü bu kelimeler, bu cümleler genellikle hüküm cümleleri olacak. Kendimizin kim olduğunu, özellikle rakiplerimizin kim olduğunu tanımlayan, dolayısıyla bir hükme, bir neticeye yönelik olacak. Bunun vebali de buna paralel olarak ağırdır.

Ağzımızdan çıkan sözlerin tek başına doğru olması da yeterli değildir. Siyasi rakiplerimizin sözlerinin arasından cımbızla çekip aldığımız, işimize geldiği için yaptığımız bu alıntı doğru olabilir. Fakat unutmayalım ki bu yaptığımız yanlış bir şeydir. Aynı şeyin bize yapıldığını kabullenebilir miyiz?

Bugünlerde internet ortamında en çok yapılan şey bu değil mi?

Elbette fasıkların fıskından, yalancıların yalanlarından, zalimlerin zulmünden insanları sakındırmak ve bunun için bir takım alıntılar ve belgeler yayınlamak yanlış bir şey değildir.

Fakat unutmayalım ki velevki başkaları söylemiş olsa bile naklettiğimiz, alıntı yaparak sunduğumuz her sözün de hesabını vereceğiz.

Gerek kendimizi ifade ederken olsun gerek muhataplarımızı tenkit ederken olsun doğru sözlü olmanın yanı sıra sözün üzerine oturduğu zemin de doğru olmalıdır.

Kısacası bu Ramazan ciddi bir doğruluk imtihanından geçeceğiz. Bu imtihanda başkalarının yamukluğu bizi ilgilendirmez, bize de bu yolu meşru kılmaz.

Bu yazı toplam 797 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar