Diyarbakır'da Şeyh Said Yürüyüşü

Diyarbakır'da Şeyh Said Yürüyüşü

Diyarbakır'da 72 sivil toplum kuruluşu, Şeyh Said ayaklanmasının yıldönümü münasebetiyle yürüyüş düzenledi

Diyarbakır’da çeşitli dallarda faaliyet sürdüren 72 sivil toplum kuruluşu, Şeyh Said ayaklanmasının yıldönümü münasebetiyle gösteri yürüyüşü düzenledi.
Gösteride yapılan açıklamada, Şeyh Said’in zulme karşı İslam dininin izzetini korumak için kıyama kalkıştığı vurgusu yapıldı. 
Ofis Camii'nde kılınan Cuma Namazı'nın ardından, önce Amerika'da katledilen 3 Müslüman genç için için gıyabi cenaze namazı kılındı. Daha sonra ise ACZ Plaza önüne kadar yürüyüş düzenlendi.
72 İslami Sivil Toplum Kuruluşu adına açıklama yapan İbrahim Gökdemir, Şey Said’in İslam için Kıyam ettiğini ve ömrünü İslam’a adamış bir yiğit olduğunu belirterek, "Fedakâr ilim ve mücadele adamı Şeyh Muhammed Said El Palevi 13 Şubat 1925 yılında İslami Kıyamın 90’ıncı yılındayız. Şahadetini Rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Şeyh Said 1865 yılında Erzurum'un Hınıs ilçesine bağlı Kolhisar Köyü'nde dünyaya geldi. İlim öğrenmek, tebliğ ve irşat çalışmaları için Kürdistan bölgesini diyar diyar gezerek her fırsata halkımıza İslami direnişinin önemini anlattı. Gerek yaşamı, gerek kişiliği, gerek takvası, gerek cesareti ve gerekse mücadelesi ile örnek alınması gereken muttaki bir âlim ve İslami bir şahsiyettir" dedi.

Gökdemir sözlerini şöyle sürdürdü, "Her ne kadar kendisi Kürt ve onun bu başkaldırısı Kürt bölgesinde başlamış ve Kürtler arasında gerçekleşmiş ise de, dünya Müslüman halkların selameti ve birleştirme pozisyonunda ‘İttihadı İslam’ olan Hilafetin ilgasına karşı bir duruş sergilemekteydi. Kürdistan merkezli bir hareket olmasına rağmen aslında Şeyh Said kıyamı küfre ve zulme karşı evrensel bir İslami kıyamdır. Şeyh Said kıyamını ‘Kürtlere’ ve ‘Kürtçülüğe’ has kılmak başta Şeyh Said'e ve onunla birlikte bu kıyamı gerçekleştirenlere yönelik yapılabilecek en büyük ihanettir"