Diyarbakır Sokakları Karıştı

Diyarbakır Sokakları Karıştı

Diyarbakır Sur'da bulunan sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla HDP'nin düzenleyeceği yürüyüşe kentte geniş güvenlik önlemleri alan polis izin vermeyince olaylar çıktı.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı bulunan merkez Sur İlçesi'nde PKK'lı grupların kazdığı hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve örgüt üyelerinin etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar devam ederken, HDP, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için bugün saat 12.00'de yürüyüş yapacağını duyurdu. Diyarbakır Valiliği, HDP'nin çağrısını yaptığı yürüyüşün kanunsuz olduğunu bildirerek halkın itibar etmemesini istedi.

Kenteki gerginlik nedeniyle esnaf bugün kepenk açmadı, belediye otobüsleri ile şehiriçi taşımacılık yapan minibüslerin büyük bölümü sefere çıkmadı. Çöplerin de toplanmadığı Diyarbakır'da öğrencilerin büyük bölümü de okullara gitmedi. Merkez Yenişehir, Bağlar ile Kayapınar İlçesi'nde okula gitme oranının yüzde 20 dolayında kaldı.

HDP'liler öğle saatlerinde yürüyüş için merkez Yenişehir İlçesi Esma Ocak Parkı'nda toplanmaya başladı. Bu sırada, Yenişehir İlçesi'nin Ekinciler Caddesi üzerine çıkan ve aralarında yüzlerini maske ile kapalı gruplar caddeyi barikatlarla kapatmak istedi. Zırhlı araçlar ve TOMA'larla sevk edilen polisler, yol kapatan göstericilere havaya ateş açarak, gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Gruplar polise taşlı saldırıda bulundu. Cadde üzerinde olaylar devam ederken, polis geniş önlem aldı.

2 KİŞİ ÖLDÜ
 
Merkez Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi 202'nci Sokak'ta çıkan olaylarda silahla vurulan 2 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Polis, ateşli silah kurşunu isabet etmesi sonucu ölen 2 kişinin kimliğini belirlemek için soruşturmasını sürdürüyor. 
 
DİŞ HEKİMİ YARALANDI
 
Merkez Bağlar İlçesi Körhat Sağlık Ocağı yakınlarında barikat kuran PKK'lılar ile polis arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada Körhat Sağlık Ocağı'nda görevli diş hekimi E.S., muayene odasına kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı. Yaralanan E.S., Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

OLAYLAR DEVAM EDİYOR
HDP'nin yürüyüş düzenleneceğini duyurduğu ve halkın toplanmasını istediği bölgeye ise protestocuların girişine zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri izin vermedi. Farklı noktalardan Çiftkapı Mevkii'ne yürümek isteyen gruplara polis biber gazı ve basınçlı su ile müdahale ederken, bölgeye giden yollara ikinci barikat kurdu. Sur İlçesi'nden çıkan yaşlı ve engellilere yardım eden polis, yaşlıları belirli bir noktaya götürerek bölgeden ayrılmalarını sağladı.

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, olaylarda toplanan gruplara müdahale eden polis, yolda yürüyen bir kadına basınçlı su sıkması üzerine, kadın tepki gösterdi. Polis ile kadın arasında tartışma çıkarken, yaşlı kadın polislere, "Ben yolumda gidiyordum bana niye su sıkıyorsunuz? Ben size ne yaptım bu ne vicdansızlık? Burası Kürdistan ne istiyorsunuz? Yolda yürüyemeyecek miyiz? Bak elimde taş yok" dedi. Kadının sözleri üzerine polis, "Ne Kürdistan'ı burası Türkiye" diye cevap verdi. Daha sonra kadın bölgeden uzaklaştırıldı.