Diyanet'in  Cemaatler Zirvesine  Katılanlar

Diyanet'in Cemaatler Zirvesine Katılanlar

Diyanet İşleri Başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede yer alacak cemaat ve tarikat temsilcileri belli olmaya başladı.

Diyanet cemaatler zirvesine ev sahipliği yapacak. FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı tarihinde ilk kez gerçekleştirilmesi planlanan "Diyanet-Cemaatler Buluşması"na davet edilecek dini sivil yapılar listesi üzerinde de titizlikle duruluyor.
 Diyanet'in FETÖ tehdidini ele almak amacıyla tertipleyeceği toplantıya davet etmeyi düşündüğü dini yapılar şöyle:
 Risale-i Nur Cemati:
 Yazıcılar Grubu (Hayrat Vakfı),
 Nesil Grubu, ‘Okuyucular' olarak bilinen Kurdoğlu Grubu,
 Hizmet Vakfı Grubu,
 Meşveret Grubu,
 Med-Zehra Grubu,
 Zehra Grubu,
 İhlas Nur Grubu,
 Arslanbey Eğitim ve Kültür Vakfı.
 Nakşibendi Tarikatı:
 İskender Paşa Cemaati,
 İsmailağa Cemaati,
 Menzil Cemaati,
 Norşin'de Şeyh Nurettin Mutlu,
 Şeyh Abdülkerim Çevik ile Şeyh Alamuddin,
 Şanlıurfa'da Şeyh İzettin Aksan,
 Erzincan'da Şeyh Muhammed Nayır
 Diğer tarikat, cemaat ve STK'lar:
 Süleyman Efendi cemaati,
 Mustazaflar Cemiyeti,
 İhvan Cemaati,
 Ensar Vakfı,
 Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV),
 İlim Yayma Cemiyeti,
 Cerrahi Tekkesi ve Kubbealtı Grubu.
 FETÖ SORUSUNU ÖZEL EKİP CEVAPLAYACAK
 Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ, IŞİD ve PKK ile mücadeleye ilişkin genelge yayınladı. 81 ilin müftülüklerine gönderilen genelgede, Hutbe, vaaz ve konferanslarla milli birlik ve beraberliği güçlendiren konular anlatılacak. FETÖ sorularını özel ekip yazılı olarak cevaplayacak.
 FETÖ, PKK ve DAEŞ'le mücadele konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı genelge, Başkan Mehmet Görmez imzasıyla 81 il müftülüğü ile yurt dışı birimlerine gönderildi. Genelgede, bütün personelin İslam ahlakına yaraşır tarzda hareket etmesi, her kesime karşı adil, eşit, dürüst, hoşgörülü ve güler yüzlü davranması istendi.
 Genelgenin FETÖ ile bölümünde şunlar yer aldı: "Silahlı darbe girişimi ve FETÖ'ye dair dini sorular, Din İşleri Yüksek Kuruluna yazılı olarak yönlendirilecek ve sorular yazılı olarak cevaplanacak. FETÖ'nün işlediği ve toplumu yanlış yönlendirdiği ‘dinler arası diyalog', ‘başörtüsü', ‘takiye', ‘ima ile namaz' ve benzeri konularda Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvaları çerçevesinde halkımız aydınlatılacak.
 Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında, bireyin iradesini hiçe sayan FETÖ gibi yapılanmaların din algısı ve dini referanslarını ele alan bilgilendirme toplantıları taşradaki görevlilerle bir araya gelinerek icra edilecektir."
 ZARARLAR ÖNLENECEK
 Cumaları merkezden gönderilen hutbelerin okunmasına riayet edilmesi gerektiği bildirilen genelgede, yetkisiz ve izinsiz hiç kimsenin hutbe okumasına, vaaz ve irşat görevi yapmasına müsaade edilmeyeceği bildirildi.
 Genelgede "Hutbe, vaaz ve konferanslarda milli birlik ve beraberliği güçlendirecek konulara ağırlık verilecek. Yıkıcı, bölücü propagandalara, zararlı akımlara karşı gerekli tedbirler alınacaktır"ifadesine yer verildi. Vaaz ve hutbelerde siyaset yapmaktan kaçınılması gerektiği vurgulanan genelgede, cami ve Kur'an kurslarında kadınlara ve erkeklere özel olarak düzenlenen vaaz ve irşat programlarında FETÖ ve benzeri yapılanmaların İslam'a aykırı yönlerinin anlatılacağına işaret edildi.
 Genelgede, "Her seviyede din eğitim ve öğretim anlayışı gözden geçirilecek. Maruz kaldıkları manevi zararları önlemek için vatandaşlarımıza ve özellikle gençlere yönelik çalışmalar yapılacak."