Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Riyad’da

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Riyad’da

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Suudi İslam İşleri, Tebliğ ve İrşat Bakanı Salih Bin Abdülaziz Al Şeyh’in davetiyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Suudi İslam İşleri, Tebliğ ve İrşat Bakanı Salih Bin Abdülaziz Al Şeyh’in davetiyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti.


Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve beraberindeki heyet, Riyad Uluslararası Kral Halid Havalimanı'nda İslam İşleri, Tebliğ ve İrşat Bakanı Al Şeyh, Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Erdoğan Kök ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Erbaş, burada yaptığı açıklamada, "Bu ziyaret kardeşlik bağlarımızın artmasına katkıda bulunacaktır." dedi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan El Şeyh, son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Suudi Arabistan İslam İşleri, Tebliğ ve İrşat Bakanlığı arasındaki iş birliği sayesinde çok olumlu sonuçlar elde edildiğini ve bu nedenle Erbaş'ın ziyaretinin çok önemli olduğunu ifade etti.


Başmüftü Abdulaziz El Şeyh'i ziyaret


Erbaş, Suudi Arabistan temasları çerçevesinde Başmüftü Abdulaziz Al Şeyh ile bir araya geldi.


Erbaş ve beraberindeki heyet, Suudi Başmüftüsü Abdulaziz Al Şeyh ile başkent Riyad'daki yerinde basına açık bir görüşme gerçekleştirdi.


Türkiye ve Suudi Arabistan halklarının asırlardan beri İslam'a ve Müslümanlara hizmet ettiğini söyleyen Erbaş, iki ülkenin din âlimleri olarak istişare içinde olmaları ve özellikle dini eğitim konusunda iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti.


Türkiye halkının, İstanbul Boğazı'nın Asya yakasına kutsal topraklar tarafında olduğu için "Harem" dediğine işaret eden Erbaş, "Bizler Mümin kardeşleriz. Bunun gereğini yerine getirmek üzere bu tür ziyaretleri sıklaştırmamız gerekiyor. İslam dünyasının çok sorunları var. Bunun çözümü için de sahih dini anlayışı yaymalıyız. Geçmişte aramıza ırkçılık üzerine fitne yaydılar şimdi ise mezhepçilik üzerine fitne yaymaya çalışıyorlar. Bu nedenle uyanık olmalıyız." dedi.


Türkiye vatandaşlarının kutsal topraklara ciddi bir teveccühü olduğunu vurgulayan Erbaş, "2 milyon 120 bin Türkiye vatandaşı Müslüman, hac ibadeti için Diyanet İşleri Başkanlığına başvuruda bulundu. Bunlardan kura sistemiyle ancak 80 binini gönderebiliyoruz. Türkiye'den yıllık olarak umre yapan Müslümanlar ise 500 binden fazla." şeklinde konuştu.


Başmüftü Abdulaziz El Şeyh ise Türkiyeli heyetin ziyaretinden son derece memnun olduklarını dile getirerek, "İki ülke ilişkileri günden güne iyiye gidiyor. Bunun kanıtı da Türkiye'ye giden Suudi Arabistan vatandaşlarının sayısındaki artıştır." dedi.


Erbaş, İslam İşleri, Davet ve İrşat Bakanı El Şeyh ile bir araya geldi


Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da İslam İşleri, Davet ve İrşat Bakanı Salih Bin Abdülaziz El Şeyh ile bir araya geldi.


Riyad'daki Bakanlık binasında gerçekleşen ikili ve heyetler arası görüşmede açıklamalarda bulunan Erbaş, Türkiye-Suudi ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirterek, Suudi ile mevcut ortak çalışmaların sürdürülmesinin yanı sıra yeni projelere de imza atmak istediklerini kaydetti.


Erbaş, İslam dünyasının yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, "Hem iki ülke arasında yapacağımız hizmetler noktasında hem diğer İslam ülkelerine yönelik neler yapabiliriz, bunları görüşmekte fayda var. Dünyanın çeşitli yerlerinde açlık çeken, zulme uğrayan mazlum pek çok insan olduğunu biliyoruz bunları da iki büyük ülke olarak görüşmemiz lazım." dedi.


Erbaş, İslami ilimlerin asıl kaynağının Arapça olduğunun, Arapçayı da bu dili konuşan ülkelerde öğrenmenin daha da çabuk, daha da faydalı olduğunun altını çizerek ülkemizden bu istekte olan öğrencilerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın yanı sıra Mekke ve Medine'deki üniversitelerde eğitim almaları noktasında İslam İşleri, Davet ve İrşat Bakanlığı’ndan destek beklediklerini söyledi. Erbaş, araştırma amaçlı Türkiye'ye gelmek isteyen Suudi Arabistanlı öğrencilere her türlü desteği sağlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.


Erbaş, Riyad ziyaretiyle başlatılan ortak çalışmaları tamamlamak üzere El Şeyh'i Ankara'ya davet etti.


Bakan El Şeyh ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile çalışmaya istekli olduklarını belirterek, daha önce başlatılan çalışmaların sürdürülmesinin yanı sıra yeni ortak çalışmalara imza atılması için çaba göstereceklerini bildirdi.


Bakanlık ve Diyanet arasındaki ilişkileri sağlamlaştırma açısından bu tür ziyaretleri son derece önemsediklerine vurgu yapan El Şeyh, "Bilindiği üzere Suudi Arabistan'ın birçok ülkede İslami çalışmalara yönelik faaliyetler yapan kurumları var. Türkiye'nin de aynı şekilde dünyanın birçok ülkesinde çalışmaları söz konusu. Dolayısıyla Müslümanların ve kardeş iki ülkenin çıkarına olacak şekilde ihtilaflardan uzak bir zemin oluşturmalıyız." dedi.


El Şeyh, İslami çalışmaları yürütmek için kendilerine destek veren iki ülkenin liderleri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Kral Selman bin Abdülaziz'e teşekkür ederek, "Türkiye ve Suudi Arabistan'ın iki kardeş ülke olarak büyük potansiyelleri var. Bunu çok iyi kullanmamız gerekir ki Müslümanları terörle suçlayanlara karşı İslam'ın mesajını doğru şekilde ulaştırmış olalım." şeklinde konuştu.


Erbaş, 3 günlük ziyareti kapsamında ülkedeki vaiz, din görevlileri ve Din İşleri Bakanlığı yetkililerine bugün "Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye ve Ülke Dışında Din Öğretimi Alanındaki Tecrübeleri" konulu bir konferans vereceği belirtildi.

 


 


Kaynak : İLKHA