Dışişleri'nden İran'a çok sert yanıt!

Dışişleri'nden İran'a çok sert yanıt!

Dışişleri'nden İran'a çok sert yanıt!

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Dışişleri'ne çağrılarak kendisine İranlı yetkililerin son dönemde ardarda gelen Türkiye'ye yönelik eleştirel açıklamaları nedeniyle rahatsızlık iletildi.

'MAHCUBİYET DUYGUSUYLA SESSİZ KALMAK YERİNE'
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç de, İran'dan gelen açıklamaları "ölçüsüz ve mesnetsiz" olarak nitelendirdi. Bilgiç, "Etrafımızı saran terör belasının doğuşunun ve bu noktalara gelişinin gerçek sorumlusu olan Şam rejiminin destekçisi bir ülkeden başta Kobani olmak üzere bölgede yaşanan insani felaketler karşısında en azından mahcubiyet duygusuyla sessiz kalması beklenirken, bu ülkenin, tam tersine bir de ülkemize ilişkin ölçüsüz ifadelerde ve mesnetsiz iddialarda bulunmasını kınıyoruz" dedi.

'KİMSEDEN İZİN ALACAK DEĞİLİZ'
Bölgedeki güvenlik tehdidinin bitmesi için, öncelikle Esad rejiminin gitmesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, "Türkiye ulusal güvenliğine yönelik tehditler karşısında uluslararası hukuk temelinde gerekli gördüğü önlemleri alırken kimseden izin istemek durumunda değildir" diye konuştu.

ÖNCE DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI, SONRA GENELKURMAY BAŞKANI
İran'dan Türkiye'ye yönelik eleştirel açıklamalar zinciri, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahyan'ın açıklamaları ile başlamıştı. İranlı Bakan Yardımcısı, "İran'ın Türkiye'yi uyardığını" öne sürerek, "Türkiye Neo-osmanlıcılık peşinde" iddiasında bulunmuştu.İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi ise açıklamasında açıkça Türkiye'nin adını vermese de, Kobani'ye yardım ulaştırılmasını Türk makamlarının engellediğini öne sürmüştü. Firuzabadi, "Komşu ülke mazlum Kobani halkına yardım ulaştırılacak yolları kapatmış, oraya yardım ulaştırılmasını engelliyor. Eğer Kobani halkına yardım ulaştırırlarsa onlar Allah'ın izniyle IŞİD'i oradan uzaklaştırabilecek güçtedir” demişti

Kaynak: AA