Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e Kınama

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e Kınama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in işgal altında olan Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim faaliyetlerini sürdürmesini ve yeni konut inşasına yönelik son kararlarını kınadı.

Açıklamada: "İsrail’in iki devletli çözüm perspektifine zarar veren, uluslararası hukuka aykırı bu faaliyetlerinin kabul edilmesi mümkün değildir." dendi.

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, Batı Şeria'daki Beit El adlı Yahudi yerleşim yerindeki iki binanın yıkılması kararının ardından İsrail hükûmeti, geçen gün Batı Şeria'daki Beit El yerleşim biriminde 300 konut inşasına onay vermişti. İsrail hükûmeti, ayrıca Doğu Kudüs'te 500 yeni konut inşa edilmesine ilişkin planlama yapılması kararı da almıştı.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimcinin bulunduğu belirtiliyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklananın üzerinde olduğunu ifade ediyor. Uluslararası hukuka göre bu Yahudi yerleşim yerleri yasa dışı kabul ediliyor.

Yerleşimciler Silâh Taşıyor ve Filistinlileri Tâciz Ediyor

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerin silâh taşımaları ve Filistinli sivilleri sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerine Yahudi olmayanların girişi ise yasak.

Kaynak: Anadolu Ajansı