Dışişleri Bakanı: Gerekeni Yaparız

Dışişleri Bakanı: Gerekeni Yaparız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul operasyonunda gerekirse kara operasyonu da dahil her hakkın kullanılacağını söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 TV'ye açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, "Eğer Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız. Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'taki gelişmeler Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl Suriye'de DAEŞ'in oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada Sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa kara operasyonu dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz." dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Fırat Kalkanı operasyonunda DAEŞ'e karşı herkesle iş birliği yaptığımızı söylüyoruz. Rusya'yla ilişkilerimiz normalleştikten sonra aramızda oluşturduğumuz güçlü bir mekanizma var. Her türlü konuda istihbarat paylaşımı yapılıyor. Genelkurmay Başkanı'mız Rus mevkidaşıyla sürekli görüşüyor. Fırat Kalkanı'nın amacı burayı DAEŞ'ten temizlemek ve güvenli bölge oluşturmak, hayatı normale döndürmek."
"Arazide bilgi paylaşımını birçok ülkeyle yapıyoruz. Koalisyon ve körfez ülkeleriyle de yapıyoruz, Rusya'yla da yapıyoruz. Bunun birçok faydası var. Oralarda bir kazanın yaşanmaması için koordinasyon içinde olmakta fayda var. Teröre karşı bilgi paylaşımı herkesin esas görevidir. Rusya'yla üçlü mekanizmamız ilişkileri normalleştirdikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Putin'in aldığı bir karar. Bu mekanizma çok yararlı bir şekilde işliyor ama bu her konuda hem fikir olduğumuz anlamına gelmiyor örneğin Halep. Esas hem fikir olmadığımız konularda bile diyalog iyi sağlanmalı. Bu sistem şu anda işliyor."
"(ABD'nin YPG ısrarı) Acziyet. Kara operasyonu lazım. Bunun için karadan kuvvet koymak lazım. ABD kuvvet koymak istemiyor. Biz diyoruz ki arazide yerel güçler var, ılımlı muhalefet var, bunlara biz de aktif destek verelim, nerede operasyon lazımsa. PKK YPG ile iş birliği yapmak bir bakıma teröre destek vermek anlamına gelir."
"YPG MÜNBİÇ'TEN ÇIKMAZSA KENDİ İMKANLARIMIZLA ÇIKARMASINI BİLİRİZ"
"200 civarında var diyor, belki daha fazla. Bunları kamufle de ediyorlar. Demokratik güçlerin içinde Arap gibi göstermeye çalışıyorlar. Peki ABD niye verdiği sözü tutmuyor? 200 kişiye gücünüz mü yetmiyor yoksa bilerek mi tutuyorsunuz? Rakka'da da YPG ile çalışalım diyorsunuz. Orada da etnik temizlik yapacaklar. Bir terör devleti mi kurdurmaya çalışıyorsunuz? Açıkça söyleyin. O zaman biz de sizi terör örgütüne destek veren bir ülke olarak görelim. Münbiç'ten çıkmazlarsa kendi imkanlarımızla çıkarmasını biliriz."
"DAEŞ'e yönelik operasyonlar sürerken ÖSO'ya saldırıyorsunuz. Bunların DAEŞ'le bir derdi yok, ajandası farklı."
"ABD, 'BİZ BU ADAMDAN KURTULMAK İSTİYORUZ' DİYOR"
"Bugün ABD'de de kime sorarsanız sorun bu darbenin arkasında FETÖ var. Belge, delil verdik. Adalet Bakanı'mızda da yeni delilleri de ulaştıracak. ABD FETÖ'den kurtulmak istiyor ama bu Türkiye'ye vermek istiyor anlamında değil. Biz bu adamdan kurtulmak istiyoruz dediler. 'We want to get rid of him' diyorlar."
"(Adil Öksüz'ün yakalanması için para ödülü verilmesi) Bana göre beş para etmez bir terörist bu kişi. Yani değeri beş para bile etmez ama tabi bu mücadelemizin başarılı bir şekilde hedefine ulaşabilmesi için bu hainleri de neredeyse bulmamız lazım. Elbette yurtdışına kaçıp kaçmadığı da net değil. Böyle bir bilgide yok."