Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günü birlik ziyaret için KKTC'ye geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günü birlik ziyaret için KKTC'ye geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günü birlik ziyaret için KKTC'ye geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu KKTC temasları kapsamında ilk olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü. Davutoğlu, uluslararası toplumda kalıcı barış ve çözüm için ciddi bir psikolojik atmosfer oluştuğunu bunları iyi değerlendirip bu yöndeki gelişmelere ivme katacak biçimde katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti. Davutoğlu ile Eroğlu saat 13.00'te KKTC Cumhurbaşkanlığında baş başa görüşmeye başladı; baş başa görüşme ardından KKTC Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın da katılacağı TC-KKTC heyetleri arasındaki görüşmeye geçilecek.
 
DAVUTOĞLU'NUN ZİYARETİNDEN ÇOK MUTLU OLDUK
 
Baş başa görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu basına kısa açıklamalarda bulundu.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında, Davutoğlu'nun böyle bir günde aralarında olmasının kendilerini son derece sevindirdiğini ve onurlandırdığını kaydetti. Bugüne kadar Kıbrıs sorununa bir çare bulma düşüncesiyle birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini dile getiren Eroğlu, şöyle dedi:
 
"Amacımıza ulaştık mı?' diye soracak olursanız henüz Kıbrıs'ta ulaşabildiğimiz bir çözüm ortada yok. Ama biz bütün iyi niyetimizle anlaşma arayışını bugüne kadar sürdürdük."
 
EROĞLU: BU SORUN ARTIK ÇÖZÜLMELİ
 
Güney'de Cumhurbaşkanı değiştikten sonra Rum Lider Anastasiadis ile defalarca telefonda konuşarak mektup yazarak ve bir kez de yemekte biraraya gelerek temasta bulunduklarını, ona düşüncelerini ilettiklerini söyleyen Eroğlu, artık kronik safhaya giren sorunun, birlik ve beraberlik ve karşılıklı anlayış içinde çözümlenmesi gerektiği görüşlerini ortaya koyduklarını ifade etti. Anavatan Türkiye'nin Dışişleri Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda her zaman yanlarında olduğunu, desteğini esirgemediğini dile getiren Eroğlu, Davutoğlu'nun bugün de yine KKTC halkına ve kendilerine destek için aralarında bulunduğunu ifade etti.
 
DAVUTOĞLU: TÜRKİYE HER ZAMAN KKTC'NİN YANINDA
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında ortak kader bağı tarih bilinci ve gelecek perspektifi bulunduğunu kaydetti. Kıbrıs'a gelmeyi zaten planladıklarını hem özlediklerini hem de istişare edecek bir çok konu olduğunu dile getiren Davutoğlu, son dönemdeki gelişmeler ve müzakere süreci ile kazanılan ivmenin bu ziyarete istişare anlamında önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Türkiye'nin her zaman KKTC ve Kıbrıs Türk Halkının yanında olduğunu Kıbrıs Türk Halkının huzur refah ve ülkedeki istikrarın kendileri için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Davutoğlu, her zaman barışçıl bir çözüm gerçekleşmesi için ciddi bir çaba sarf ettiklerini kaydetti.
 
AMACIMIZ KALICI BARIŞ
 
Türkiye ile KKTC'nin iki toplumlu iki kurucu devlet ve siyasi eşitliğe dayalı bir statü için hep iyi niyet gösterdiğini bunun bundan sonra da süreceğini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
"Ümit ederiz ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Anastasiades'in seçilmesi sonrasında ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler çerçevesinde BM'nin aktif olarak yürüttüğü çabalara olumlu katkılar sağlar ve hem adada hem de Doğu Akdeniz'de kalıcı bir barış temin etmek mümkün olur."
 
Dün Yunanistan'da olduğunu ve Atina'da bu çerçevede görüşmeler yaptığını belirten Davutoğlu, uluslararası toplumda kalıcı barış ve çözüm ciddi bir psikoloji atmosfer oluştuğunu bunları iyi değerlendirip bu yöndeki gelişmelere ivme katacak şekilde katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti. Bu iradenin Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC tarafında mevcut olduğunu belirten Davutoğlu, "İnşallah bu irade herkes tarafından paylaşılır ve önümüzdeki dönem adayı da Akdeniz'i de huzura kavuşturacak bir yeni gelecek vizyonu gelişir" dedi.