Diriliş 'Ertuğrul' Dizisi Gerçeği Yansıtıyor Mu?

Diriliş 'Ertuğrul' Dizisi Gerçeği Yansıtıyor Mu?

TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Diriliş 'Ertuğrul' tartışma konusu oldu.

TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Diriliş 'Ertuğrul' tartışma konusu oldu.

Başrollerini Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç ve Kaan Taşaner'in oynadığı Diriliş 'Ertuğrul' dizisi 8. bölümünün ardından tartışma konusu oldu. TRT 1'de yayınlanan Pelin Çift ile "Gündem Ötesi" programına konuk olan Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof.Dr. Feridun Emecen ve dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ dizi üzerine çeşitli görüşler savundu.

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı'nın Halep emirinden toprak istemediği belirtti. Şimşirgil: 'Dizide şu an Halep emiri El Aziz'den toprak isteniyor. Ama Osmanlı'nın böyle bir toprak isteme meselesi yok. Kaynaklarda da görmüyoruz. Ayrıca Sultan Alaaddin döneminde Kayı'larla Kara Toygar gibi bir ilişki olamaz. Dizi şu anda tarihin gerçeklerinden çok uzak' dedi.

"HER KARAKTER BİREBİR AYNI OLMASA DA O ZAMANI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Dizinin senaristi Mehmet Bozdağ, dizide olan her karakterin birebir olmasa da o zamanı anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Selçuklularda Sadettin Köpek diye bir tipoloji, dizide de Kara Toygar isimli bir karakter var. Bunlar birebir değil ama biz birebir olmasa da o zamanı bu karakterlerle anlatma çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

"İBNÜ'L ARABİ İLE ERTUĞRUL BİR ARAYA GELMEDİ"

Bozdağ, İbnü'l Arabi'nin Ertuğrul ile bir araya gelmediğini belirterek İbnü'l Arabi'ye neden dizide yer vermek istediğini şöyle açıkladı: 'İlk medrese İznik'te kurulduğu zaman medresenin başına Davut el Kayserili getiriliyor. İbnü'l Arabi'nin fikirleri devletin kurulduğu zamanlarda Molla Fenariler, Yunuslar, Mevlanalar onun fikirlerinden yararlanıyor. Ben de bu yüzden kullanmak istedim. Çok da beğenilip sevildi.