Dinlemeye karşı Türkiye kalkanı

Dinlemeye karşı Türkiye kalkanı

Türkiye'ye yönelik dinleme faaliyetlerine karşı yeni önlemler alınıyor. Yerli yazılım üretilecek, haberleşme sistemi değişecek.

ABD ve Alman istihbarat birimlerinin Türkiye'yi dinlediği iddialarına karşı bir dizi önlemler zinciri için harekete geçildi. Dinlemelere karşı adeta bir kalkan oluşturulması hedefleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'la yaptığı görüşmede Türkiye'ye yönelik dinleme ve istihbarat faaliyetlerine karşı alınacak önlemlerin de ele alındığı öğrenildi.
Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberinde bu kapsamda atılması öngörülen adımlar şöyle sıralandı: 
MİT'İN HABERLEŞME AĞI: TÜBİTAK tarafından MİT için yürütülen haberleşme yazılım çalışmaları yeniden masaya yatırılacak. Dinlemelere karşı teknik imkanlar geliştirilecek. Marşı istihbarat çalışmaları derinleştirilecek.
GÜVENLİK ÇADIRI: İnşaatı süren yeni Cumhurbaşkanlığı binasında kurulan güvenlik çadırı diğer stratejik kurumlara da kurulacak.
FREKANS KIRICI CİHAZLAR: Frekans kırıcı cihazların sayısı artırılacak. Dinlemelere karşı şüphe duyulan telefonlar değiştirilecek. 
KRİPTOLU TELEFON GELİYOR: Güvenlik zaafı oluşmaması için telefonların yazılım ve sertifikaları farklı kurumlarca üretiliyor. Yeni kriptolu telefonlar yılbaşında kullanılmaya başlayacak.
İNTERNET DEĞİŞİM NOKTALARI: İnternet ortamında veri transferi konusunda tedbirler alınacak. Internet değişim noktalarının Türkiye'den olması sağlanacak.
KRİTİK TOPLANTILARA ÖNLEM: Milli Güvenlik Kurulu gibi kritik toplantıların yapıldığı odalarda dinlemelere karşı tedbirler artırılacak.
RİSKLİ FİRMALAR AYIKLANIYOR: Devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgi ve belgelerin depolanacağı merkez için de özel güvenlik sistemi oluşturuldu. Kamunun bütün kurumlarında anlaşma yapılan şirketler içinde paralel ayıklamaya gidildi. Ulusal verileri kullanmaya dönük yazılımlar da yerli olacak.
TELEKOM'DA SIZINTI VAR MI?: Telekom'da olası sızıntılara karşı yeni bir inceleme yapılacak.
Kaynak: Sabah