Dinlemede ihbar veya rapor yok

Dinlemede ihbar veya rapor yok

Adana'da yasadışı dinlemelerle ilgili yürütülen soruşturmada şu ana kadar 6 savcı ile bir ağır ceza mahkemesi başkanının dinlenildiği belirlendi. Savcılık bu kişilerin dinlenilmesi için herhangi bir ‘ihbar tutanağı’, ‘duyum’ veya ‘rapor’ olmadığını tespit

Kamu görevlilerinin de aralarında olduğu bazı isimlerin yasadışı dinlenildiği iddiasıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasında yer alan tespitlere göre; Adana’da görevli altı savcı ile bir mahkeme başkanı 'suç örgütü' kapsamında aylarca dinlenildi ve bu dinlemeler ‘ihbar tutanağı’, ‘duyum’ veya ‘rapor’ olmadan yapıldı.

Soruşturma kapsamında geçen hafta gözaltına alınan 8 kişiden, aralarında bir emniyet müdürünün de olduğu 6'sı tutuklanmıştı.

Dinlenilen hâkim ve savcılar ifade verdi

Telefonları dinlenilen savcılar Abdurrahman Gündoğan, Şükrü Uçkan, Yalçın Kurt, Kemal Varan, Cumali Tülü, Hasan Öz ile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sülayman Köse’nin de müşteki olarak ifadesi alındı. Hâkim ve savcılar yasadışı dinlenildiklerini belirterek şikayetçi oldu.

"Herhangi bir suça bulaşmadık"

Bugüne kadar hiçbir suça karışmadıklarını belirten müşteki hâkim ve savcılar, aynı telefon ve SIM kartları da uzun süredir kullandıklarını söyledi. "Telefon numaralarını da sık sık değiştirme gibi bir durumumuz söz konusu değildir." dediler. Savcılık, hâkim ve savcıların "Telefonlarımızı sık sık değiştirmiyoruz" şeklindeki bu ifadesini de HTS raporlarıyla doğruladı.

Dinleme talebi için bilgi ve belge yok

Başsavcı Vekili Ali Doğan tarafından yürütülen soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre, herhangi bir kişinin şüpheli olarak dinlenilmesi için 'ihbar tutanağı', 'duyum' veya 'rapor' olması gerekiyor. Ancak söz konusu altı savcı ile bir hâkimin 'suç örgütü kurmak' iddiasıyla dinlenildiği dosyada herhangi bir 'ihbar tutanağı', 'rapor' veya 'duyum' bulunmadığı tespit edildi. Şüphelilere bu konuda soru yöneltildi. "İhbar veya rapor olmadan neden dinleme talep ettiniz?" sorusuna Emniyet Müdürü Ertuğrul Yetkin, "Dinleme talep formunda gerekçe yazar. Bunun dışında herhangi bir tutanak tutmak zorunlu değil, dinleme talep formu yeterlidir." diye yanıt verdi.

Hâkim ve savcıların IMEI numarası nasıl elde edildi?

Savcılık dosyasında, ihbar veya rapor olmamasına rağmen dinlenilen hâkim ve savcıların telefonlarının IMEI numarasının nasıl tespit edildiği de araştırılıyor. Dinlemeyi yapan polisler, bazı savcı ve hâkimlerle ilgili dinleme iznini IMEI numarası üzerinden aldı. Savcılık sorgusunda polisler, IMEI numaralarının nasıl belirlendiğine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi. Araştırma konusu bir diğer tespit ise, hâkim ve savcıların dinlenildiği 'başka kişilere ait kimlik bilgilerinin nasıl elde edildiği'...

Öte yandan soruşturmanın devam ettiği ve önümüzdeki günlerde dinlemelere ilişkin başka polislerin de ifadesine başvurulacağı belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera