Dink cinayetini çözecek gizemli 7 dakika

Dink cinayetini çözecek gizemli 7 dakika

Gazeteci Hrant Dink suikastını gerçekleştiren Ogün Samast ifadesinde, önemli bir bilgiye dikkat çekti.

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin tetikçisiOgün Samast, savcılığa verdiği ifadede, cinayetin hemen ardından, daha failler bile belli değilken, azmettirici Yasin Hayal'e ait cep telefonunun Emniyet'teki data sisteminden sorgulandığına dikkat çekti.

"BU POLİSLER KİMLER?"

Log (kullancı) kayıtlarına göre Ankara, Trabzon ve Malatya'dan yapılan bu sorgulamaları gerçekleştiren polislerin isimlerinin ve Paralel Yapı ile bağlantılarının tespit edilmesini isteyen Samast, "Bu polisler kimler? Cinayet işlendikten 7 dakika sonra bu bilgiyi kimden alıp sorgulamışlar? Bunların açıklığa kavuşturulması gerekir" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, bu soruların peşine düştü. İlk kez Malatya'nın geçmesi üzerine soruşturma bu kente de uzandı. Dink cinayetinin, Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde Hıristiyan vatandaşlara yönelik cinayetlerle bağlantısı da gündeme geldi.Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de, saat 14.54'te, çalıştığı gazetenin önünde öldürüldü.

Tetikçi Ogün Samast ise bir gün sonra Samsun'da yakalandı. Ancak daha cinayetin üzerinden 7 dakika bile geçmeden, Samast'ın azmettiricisi Yasin Hayal'e ait cep telefonunun, Emniyet İstihbarat Dairesi'nin data sisteminden sorgulandığı ortaya çıktı.

Aynı gün Ankara'da Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda saat 15.01'de, Trabzon Emniyeti'nde saat 22.42'de, bir gün sonra da Malatya Emniyeti'nde sorgulama yapıldığı belirlendi. Log (kullanıcı) kayıtlarına göre sorgulamayı yapan Emniyet personelinin sicil numaraları ise belirlendi. Bir hafta önce tanık olarak verdiği ifadesinde Ramazan Akyürekve Ali Fuat Yılmazer'i suçlayan tetikçi Ogün Samast, arama yapılan bilgisayarlardaki personelin Paralel Yapı'yla bağlantılarının araştırılmasını talep etti.

NEREDEN BİLDİLER?

Samast'ın soruları ve talepleri şöyle: "Şimdi ben soruyorum; sorgulama, cinayet işlendikten hemen sonra yapılıyor. Yasin Hayal'in telefonu nereden bulunuyor ve data sisteminden sorgulanıyor. Yasin Hayal'in bu olaya karıştığı nerden biliniyor? Bunlar benim davamın gerekçeli kararında var. Bunun açıklığa kavuşturulması lazım. Çünkü ben daha yakalanmamışım ve cinayet konusunda hiçbir bilgi yok.

Ama cinayetten çok kısa bir süre sonra cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal'in telefonu bulunuyor ve sorgulanıyor. Bu polisler kimdir? Kiminle bağlantısı vardır? Ona Yasin Hayal'in ismini kim verdi? Bu olayın yapılacağını nereden biliyorlar? Bunların araştırılmasını istiyorum. Eğer benim cinayeti işleyeceğimi biliyorlar ise ve bilip engellememişlerse cinayeti önlemedikleri için bu suçtan yargılanmaları gerekmiyor mu?"

"YASİN HAYAL'İN ARKASINDA AKYÜREK VE YILMAZER VAR"

Ogün Samast, savcılığa verdiği ifadesinde şöyle devam ediyor: "Yani ben şunu söylüyorum. Bu cinayeti bana işlettirdiler. Yasin Hayal suçu üzerine alıyor, 'ben işlettim' diyor, arkasındaki isimleri söylemiyor. Arkasındaki isimler, benim dediklerim araştırılsın bulunur. Sicil numaralarını verdiğim polis memurları Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca gerçek ortaya çıkar. Bu polisler kimler? Cinayet işlendikten 7 dakika sonra bu bilgiyi kimden alıp sorgulamışlar? Bunların açıklığa kavuşturulması gerekir. Bugünlerde Türkiye'de peş peşe Paralel Yapı operasyonları yapılıyor. Bu sicil numaralı polis memurlarının Paralel Yapı ile bağlantıları var mı? Operasyonda ismi geçiyor mu? Bu soruşturmalar tek elden bir bütün olarak ele alındığında iş daha çok ortaya çıkar." (Sabah)