Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Dikkatlerinize arz olunur

Geçtiğimiz hafta okuyucularımıza sunduğumuz mesajın bir paragrafında şu değerlendirmeyi yapmıştım: “İslam âlemine gelince, onlar da kadını, saçı uzun, aklı kısa olarak ele aldı.” Bu cümleyi değerlendiren kıymetli bir okuyucumuz; ki ismi mahfuzdur, yukarıdaki cümleye açıklık getirmemizi istemiş.  Muhatabına bal ikram eder gibi tenkit etmiş kardeşime ve tüm okuyucularımıza önce ilgili hadis-i şerifi olduğu gibi takdim edelim, daha sonra mesajımıza devam ederiz:

Ashab-ı Kiramdan Ebû Said el-Hudri anlatıyor. Bir Ramazan veya Kurban Bayramıydı. Resul-i Ekrem Efendimiz bayram namazlarını kıldığımız namazgâha geldi. Bir tarafta kadınlar da bulunuyordu. Onların yanından geçti ve şu hitapta bulundu:

“Ey kadınlar, sadaka veriniz istiğfarı çok yapınız. Çünkü bana cehennemlikler gösterildi, çoğu sizler idiniz.”

Bunun üzerine o kadınlar: “Ya Resulallah, bizler ne yaptık da cehennemliklerin çoğu bizden olmuş” diye sordular.

Resulullah (sav) şöyle cevap verdi: “Çünkü sizler ötekine berikine çokça lanet eder, kocalarınıza karşı nankörlükte bulunursunuz. Ne gariptir ki, kendine hâkim akıllı ve dinine bağlı bir kimsenin aklını, sizin kadar eksik dinli hiçbir kimsenin çelebildiğini görmedim.”

Kadınlar tekrar sordular: “Aklımızın ve dinimizin noksanlığı nedir, Ya Resulullah?”

Resulullah (sav) “Kadının şahitliği erkeğin şahitliğinin yarısı değil midir?” diye sordu.

Kadınlar “Evet” cevabını verdiler. Resul-i Ekrem Efendimiz izah etti ve tekrar sordu:

İşte bu aklın eksikliğinden hayız gördüğü zaman [günlerce bekler] namaz kılmaz, Ramazan’da bir müddet oruç tutmaz değil mi?”

Kadınlar, “Evet” dediler.

(Hadis için bk. Buhârî, Hayz 6, Zekât 44, İman 21, Küsûf 9, Nikâh 88; Müslim, Küsûf 17, (907), İman 132, (79); Nesâî, Küsuf 17, (3, 147); Muvatta, Küsuf 2, (1, 187) 

Önce sizlere rica ediyorum, Neml Suresinin 20-44 ayetlerini ailecek okuyalım. Mısırlı büyük âlimlerden Muhammed Gazali’nin şu sözünü de değerlendirelim: İslam âleminin geri kalmasına sebep uydurma hadisler değil, sahih hadisler olmasına rağmen yapılan yorumlardır... Gelelim mesajımıza...

 İslam ümmetine 2210 tane hadis rivayet eden Hz. Aişe Cemel Savaşında savaş komutanı olarak sorumluluk üstlenmiştir.

 Medine halk pazarının denetim vazifesi veya zabıta hizmetini bir hanımefendi yapmıştır.

 İndira Gandi, 17 sene Hindistan Devlet Başkanlığı görevini icra etmiştir.

 Golda Meir, 1949-1974 yılları arasında İsrail devletini yönetmiştir.

 Kraliçe Victoria 64 sene İngiltere’yi idare etmiştir.

 Muhammet Zihni Efendi’nin Meşahiru Nisa isimli eserinde yüzlerce başarılı hanımların hayatını anlatmaktadır, v.s

Tüm bu gerçeklere rağmen, ülkemizde ve İslam âleminde adeta deyim haline gelmiş ve bir nevi iftira halini almış olan: Saçı uzun, aklı kısa ifadesini, yukarıdaki hadis-i şerifin mana ve mesajını hesaba katmadan aşağılayıcı veya iş yapamaz mantığı ile kullanmıştır.

Müslüman olarak konuya bakışımız şudur: 

Müslüman hanımların hayatı boyunca dikkat etmesi gereken dört önemli vazifesi vardır. Bunlar, Nur Suresinin 31 ayeti gereği, bakma, izlemevazifesine dikkat etmelidir. Yine Nur Suresinin ilgili ayetinin gereğiyürümesine dikkat etmelidir. Ahzab Suresinin 32. Ayetinin gereği konuşmasına dikkat etmelidir. Ve nihayet Ahzab Suresi 59 ve Nur Suresi 31 ayeti gereği kılık kıyafetine, örtünmesine karşı hassas olacaktır. 

Geçtiğimiz hafta söylediğimiz gibi, Müslüman hanım, beyine, çocuklarına ve evine yönelik vazifelerini ihlal ve ihmal etmeyip, yaşamış olduğu devrin şartları istikametinde hizmetlerini icra edecektir. 

Kur’an-ı Kerim’de 70 surede 241 ayet ve Peygamberimizin 475 küsur hadisi kadın-erkek üzerinde durmuş, her türlü konuya açıklık getirmiştir. 

45 yıllık Konya hizmet hayatımızda binlerce hanıma yönelik hizmet programı sunulmuştur. Başta Konya, Kayseri, Adana, Hatay, Adapazarı, İzmir, Kütahya, Malatya ve onlarca beldelerimizde hanım kardeşlerim hizmet sancaklarını şerefle taşımaktadırlar. 

Sözün özü, Müslüman hanımlar, Müslüman erkeklere Rabbimizin bir emanetidir. Ve onlar biz erkeklerin kızları, teyzeleri, halaları mesabesindedirler. Ne Kur’an da, ne de hadisler de Müslüman kadını aşağılayıcı bir cümle vardır.

yeniakit

Bu yazı toplam 903 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar