Devrim Notları

Araplar devrimlerin peşini bırakmıyor. Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali dönemi artığı Muhammed Gannuşi başbakanlıktan istifa etmeye zorlandı. Yerine gelen Beci Caid Essebsi'nin kurduğu yeni hükümet İslamcı Nahda Partisi'ni resmen tanıdı.

Mısırlı devrimciler de eski rejimin adamı Ahmet Şefik'i başbakanlıktan kovaladılar. Geçici askeri yönetimin atadığı yeni başbakan, Mübarek döneminde kısa bir süre bakanlık yaptığı ve Mübarek'le anlaşamayıp istifa ettiği bilinen İsam Şeref. Devrimciler Şeref'e "Ehlen ve sehlen" dediler. Şeref de Tahrir Meydanı'nı ziyaret ederek devrime bağlılığını bildirdi.

Öte yandan Libya'da, devrimciler, kurtarılmış bölgelerdeki mahalli yönetim konseylerini ve silahlı kuvvetleri ortak bir çatı altında birleştirme yoluna girerek, devrimi olgunlaştırma iradelerini ortaya koydular...

Bahreyn'de aklı başında Sünniler ve Şiiler, birlik manzaraları sergileyerek, devrim hareketini mezhepler savaşında boğmaya çalışan fite ehlinin oyununu bozmaya çalışıyorlar...

Yemen halkının diktatör Ali Abdullah Salih'e karşı yürüyüşü devam ediyor...

Ve devrim dalgası Suudi Arabistan'a doğru ilerliyor...

Suudi Arabistan'da muteber âlimlerden, akademisyenlerden, aktivistlerden, yazarlardan ve şairlerden oluşan bir grup 'akil adam', Kral Abdullah'a hitaben bir açık mektup yazarak "Hukuk ve kurumlar devleti"ni gerçekleştirmek için 8 konuda acil ıslahat (reform) talebinde bulundular. Talepleri şunlar: Şura Meclisi'ni halkın seçmesi, başbakanlık makamının kraldan ayrılması, yargıda reform ve iyileştirme yapılarak yargıya bağımsızlık kazandırılması, yolsuzlukla mücadele, gençlerin sorunlarına çözüm bulunması, siyasi tutukluların serbest bırakılması, ifade özgürlüğünün sağlanması ve sivil toplum örgütlerinin önünün açılması.

Kral Abdullah'a açık mektup, "Allah, Hadimül Harameyn eş-Şerifeyn'i korusun" cümlesi ve Kral'a sıhhat-afiyet dileği ile başlıyor... İnşaallah Kral Abdullah bu nezaketin kıymetini bilir ve ıslahat talebini vakitlice yerine getirir. Bunu yapmazsa, o nezaketin yerini er veya geç "Kral'a ölüm!" sloganları alacaktır.

 

y.şafak

Bu yazı toplam 2261 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar