Devrik Cumhurbaşkanı’na ömür boyu hapis

Devrik Cumhurbaşkanı’na ömür boyu hapis

Tunus’un devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali, ‘göstericileri öldürme’ suçundan yargılandığı davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

rap Baharı’na giden yolu açan Tunus Devrimi’nin başlamasının ardından Suudi Arabistan’a kaçan Tunus eski Cumhurbaşkanı Bin Ali hakkında 3 yıldır devam eden davada karar verildi. Zeynel Abidin Bin Ali, 2011’deki devrim sürecinde ‘göstericileri öldürmek ve yaralamakla’ suçlandığı davada müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Tunus’taki Askeri İstinaf Mahkemesi'nde görülen davada Bin Ali ile aynı suçtan yargılanan güvenlik güçlerine, 2 aydan 3 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi.

DOSYA: TUNUS DEVRİMİ

[Tunus Devrimi]

 

Sanıklar, 17 Aralık 2010-28 Şubat 2011 tarihleri arasında Safakes, El-Kasreyn, Tale ve başkent Tunus’ta 70 kişinin öldürülmesi ve 85 kişinin yaralanmasından sorumlu tutuluyordu.

Bin Ali, Riyad’da saklanıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da etkili olan ve 'Arap Baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, Tunus’ta başlamıştı. Genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, 2010’un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu.

Tunus'taki isyanın ardından devrilen Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali,  23 yıllık iktidarını bırakarak Suudi Arabistan'a kaçmıştı. Hakkında sayısız dava açılan Bin Ali daha önce de, uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktan ve zimmetine para geçirmekten suçlu bulunmuştu.

Suudi Arabistan’da sürgünde bulunan devrik lider ve eşi hakkında uluslararası tutuklama emri de var. Ancak Riyad yönetimi, Bin Ali’yi sınır dışı etmeleri için Tunus tarafından yapılan baskılara göğüs geriyor.

2011’deki devrimin ardından siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın arttığı Tunus ise yeni anayasanın yürürlüğe girmesi ve hükümetin kurulmasıyla beraber demokratik düzene geçmeye ve ekonomisini düzeltmeye çalışıyor.

Kaynak: AA