Devlet, çocukları IŞİD'e katılan ailelerle temasta

Devlet, çocukları IŞİD'e katılan ailelerle temasta

IŞİD'de Türkiye'den katılan gençlerin aileleri terör ve istihbarat birimleri tarafından yakın takibe alındı. İstihbarat, ailelerle temas kurarak çocukların geri getirilmesi için işbirliği yapmaya çalışıyor

Terör ve istihbarat ekipleri, Türkiye’den giderek IŞİD’e katılanlar için çalışma başlattı.

Bu kapsamda çocukları IŞİD saflarına katılan ailelere ulaşılarak, görüşmeler yapılıyor. Şimdiye kadar 370 aileye ulaşan terör ve istihbarat ekipleri, Suriye’ye savaşmaya gidenlerin profilini çıkartıp bağlantılarını çözmeye çalışıyor.

Ailelerden alınan bilgiler doğrultusunda Türklerin Suriye’ye geçişlerinde yardımcı oldukları iddia edilen bazı dernekler de mercek altına alındı. 

Türkiye’den Suriye’ye geçerek IŞİD saflarına katılanların önüne geçilmesi için de önlemler artırıldı. Son iki ayda Suriye’ye yasadışı yollardan geçmek isteyen 13 Türk vatandaşı sınırda yakalanarak ailelerine teslim edildi.

Türkiye, Interpol üzerinden gelen liste doğrultusunda son 3 yılda çoğunluğu AB üyesi bir ülke vatandaşı olan 670 kişiyi sınırda yakalayarak geldikleri ülkelere iade etti.

IŞİD saflarında savaşan 3 Türk çatışmalarda, 4 Türk ise yaralı olarak kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetmişti.

Türk istihbarat birimlerinin son değerlendirme raporlarına göre, şu an IŞİD’in içinde 600-700 Türk olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de IŞİD'e katılan 163 kişi için aileler kayıp başvurusunda bulundu.