Deva HDP'ye Sahip Çıktı

Deva HDP'ye Sahip Çıktı

Ali Babacan’ın lideri olduğu DEVA Partisi, CHP’li Enis Berberoğlu, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliğinin düşürülüp tutuklanmasını eleştirdi.

Ali Babacan’ın lideri olduğu DEVA Partisi, CHP’li Enis Berberoğlu, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliğinin düşürülüp tutuklanmasını eleştirdi: “Egemenlik yetkisini kullandığı oy marifetiyle milletvekillerine devreden seçmenin iradesi bu keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir.”

DEVA Partisi’nin açıklaması şöyle:

“CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın haklarında verilen yargı kararlarının parlamentoda okunmasıyla milletvekillikleri düşürüldü.

Tarafsız olması gereken Başkanlık Divanı’nın vekiller hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını, uzunca bir süre beklettikten sonra TBMM Genel Kurulu’nda okumayı tercih ederek milletvekilliklerini sona erdirmesi siyasi bir karardır.

Dün TBMM’de vekillikleri düşürülen milletvekillerinin durumuyla hukuken benzer mahiyette geçmişte çok sayıda örnek vardır ki, Başkanlık Divanı mahkemelerin vermiş olduğu kesinleşmiş kararları genel kurulda okutmamıştır. Bu sayede milletvekillerinin seçildikleri dönem sonuna kadar görevlerini yapmaları sağlanmıştır. Kemal Aktaş ve Engin Alan hakkındaki meclis uygulaması benzer örneklerdendir. Ve bu örnekler aklıselimin, sağduyunun sergilendiği güzel örneklerdir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin sesidir, demokrasimizin nefesidir. Egemenlik yetkisini kullandığı oy marifetiyle milletvekillerine devreden seçmenin iradesi bu keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir. Çifte standart ortaya koyan bu uygulamalar kabul edilemez.”