Dersim Katliamında Nazi  Gazı Kullanılmış

Dersim Katliamında Nazi Gazı Kullanılmış

1937-38 yılları arasında 'Dersim Katliamı'nda kullanıldığı ifade edilen zehirli gazların Nazi Almanyası'ndan alındığı iddia edildi. Kaynak: 'Dersim’de Kullanılan Zehirli Gazlar Nazi Almanya’sından Alındı'

1937-38 yılları arasında 'Dersim Katliamı'nda kullanıldığı ifade edilen zehirli gazların Nazi Almanyası'ndan alındığı iddia edildi.

Dersim Gazetesi'nde "Zehirli Gaz Belgelerini Açıklıyoruz/Gazlar Almanya’dan, Uçaklar Amerika’dan" manşetiyle yer alan haberde, Dersim'de kullanılan zehirli gazların Nazi Almanyası'ndan, uçakların ise ABD'den alındığı ifade edildi.

HDP PM üyesi Nesimi Aday'ın ifadelerine göre, Dersim'de kullanıldığı öne sürülen zehirli gazlar Nazi Almanyası'ndan alındı ve bu alıma ilişkin belgelere Cumhurbaşkanlığı arşivinden ulaşıldı.

Dersim Gazetesi'nde konuyla ilgili yer alan haberde, "Dersim’de zehirli gaz kullanıldığı ilk olarak Nuri Dersimi tarafından öne sürülmüş, daha sonra Türk Dışişleri Bakanlığı, Senato üyeliği ve 12 Eylül 1980 darbesinden önce Cumhurbaşkanlığını vekâleten yürüten İhsan Sabri Çağlayangil tarafından da dile getirilmişti." ifadeleri de yer aldı.

ders.jpg