Dershaneler düzenlemesi imzaya açıldı

Dershaneler düzenlemesi imzaya açıldı

Başbakan Yardımcısı Arınç, dershaneler düzenlemesinin de içinde yer aldığı kanun taslağının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtti.

ANKARA

Başbakanlık Merkez Binada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Arınç, toplantı sonrasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'in ziyaretinin Türkiye ve Fransa için çok önemli bir başlangıç olacağını dile getiren Arınç, yaklaşık 22 yıl önce yapılan ziyaretten sonra bir Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ilk defa geldiğini hatırlattı. Arınç, "Aramızdaki ilişkilerin güçlendirilmesi, Avrupa Birliği süreci ve ikili ilişkiler bakımından bunun Türkiye ve Fransa için çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Olayla ilgili 4 kişi gözaltında

Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konular hakkında da bilgi veren Arınç, Esenyurt'ta MHP seçim irtibat bürosu açılışında meydana gelen olayın da gündeme geldiğini bildirdi. Olayda Cengiz Akyıldız'ın vefat ettiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

"Bu olaydan dolayı gerçekten fevkalade üzgünüz. İçişleri Bakanımız Sayın Devlet Bahçeli'yi arayarak, hem üzüntülerini ifade etti hem de olayla ilgili bilgi vermişti. Biz de kısa bir müzakerenin arkasından hem olaydan duyduğumuz üzüntüyü hem de hükümetimiz adına hem ölenin yakınlarına, Cengiz Akyıldız'ın, üzerinden çıkan kimlikte Cengiz Yücel yazıyor ama Cengiz Akyıldız olduğunu biliyoruz, o arkadaşımızın ailesine Allah'tan sabır diliyoruz, kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz, başsağlığı diliyoruz. Hem oradaki aday arkadaşımıza, onunla yakın çalıştığını bildiğimiz için hem de Milliyetçi Hareket Partisi camiasına ve onu temsilen Sayın Bahçeli'ye biz de hükümetimiz adına başsağlığı dileklerimizi ifade ediyoruz."

Olayda 4 kişinin de yaralandığını ifade eden Bakan Arınç, "Olayla ilgili olarakta şu anda 4 kişi gözaltında bulunmaktadır, bir kişi de aranmaktadır. Kişilerin isimlerini ve kimliklerini vermeyeceğim. Olayla ilgili soruşturma ciddi biçimde takip ediliyor. Karşıt görüşlü olanların önce taşlayarak sonra da silahla mukabele etmek suretiyle böyle bir olayın cereyan ettiği anlaşılıyor. Üzgünüz, umarız buna benzer olaylar kesinlikle olmaz ve seçim ortamı huzur ve güvenlik içerisinde cereyan eder" dedi.

"Olumlu bulunarak imzaya açıldı"

Milli Eğitim Personeli ve Teşkilat Yapısına İlişkin Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını, bunun 3 maddesinin dershanelerle ilgili olduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:

"Özel dershanelerinin faaliyetlerinin daha önce açıkladığımız gibi 1 Eylül 2015'e kadar sürdürülmesi, bunların özele okula ve başka özel eğitim kurumuna dönüşmek isteyenlerin desteklenmesi, öğrenci etüt merkezlerinin buna bağlı hükümleri içermektedir. Çok pozitif bir düzenleme yapıldığı görüldü. Arkadaşlarımız katkılarını sundular. Olumlu bulunarak imzaya açıldı."

Arınç, tasarısıya ilişkin, "Meclis gündemine süratle alır, komisyondan bir şekilde süratle geçerse Meclis takvimi ne kadar gerektiriyorsa o kadar zamanımız da olursa bu geçebilir ama Mart ayının ayının başında Meclis tatile girecekse en azından çalışmayacaksa seçim dolayısıyla bu tarihe kadar da yetişmeyecekse Mart'tan sonra bakılır diye düşünüyorum" dedi.

"Mesele sadece dershane değilmiş"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dershanelerle ilgili düzenlemelere ilişkin şunları kaydetti:

"Dershaneleri kapatmakla bütün gençlerimizin sokağa döküleceğini ifade edenler herhalde bundan memnun olmadılar ki mesele sadece dershane değilmiş önümüze başka meseleler geldi. Dolayısıyla ben dershaneler konusunda samimi düşünceler taşıyan herkesin şu anda dahi tasarıyı gördükten sonra Meclis'teki görüşmeleri esnasında, hangi pozitif düzenlemenin olması gerektiğini bize söylerlerse, bu aşamadan sonra bile onlarla birlikte oluruz. Ama sadece bağırıp çağırarak hükümeti yıpratmayı, itibarsızlaştırmayı ve arkasından yaşanacak olaylara zemin hazırlamayı amaç edinenlere kötü haberim var; kusura bakmayın sizin samimiyetiniz yok, sizler dershane konusunu sadece bir kavgayı başlatmak için ortaya koymuşsunuz. Çünkü gelişmeler onu gösteriyor."

"Katliamı en çok hisseden Türkiye'dir"

Arınç, Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçunu belgeleyen fotoğraflara ilişkin, "Suriye'de yaşanan trajedeyi, insan hakları ihlallerini hatta katliamı, çünkü bunlar fotoğraflarla belgelendi, en çok hisseden, göğsünde, kalbinde taşıyan Türkiye'dir. Buna bizzat şahit oluyoruz. Suriye'deki dramın, tarjedinin bir an önce sona ermesi için kim ne yapacaksa Türkiye bunu destekler. Onlara yardımcı olur" diye konuştu.

Kişisel verilerin korunması ile ilgili tasarı

Bir gazetecinin "kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun tasarısı"na ilişkin sorusu üzerine, Arınç, "Dinlemelerle ilgisi yok bunun. Kişisel veriler var, belli bir yerde toplanıyor ama bunların üçüncü kişiler tarafından bilinmemesi, ifşa edildiği takdirde de hangi cezai yaptırımların uygulanacağı, bunları kimin denetleyeceği, korunmasını kimin sağlayacağı bir sistem olarak getiriliyor. Dinlemeler ayrı bir konu. Onlarla ilgili ceza hükümleri var ama yetersiz olabilir o konuyu ayrı kapsamda değerlendiriyoruz. Kişisel veriler SGK kayıtlarıyla şirketlerle ilgili olabilir. Milyonlarca insanın rahatsızlığından tutunuz, kendisine ait bilgilerin bir yerde depolanması, korunması mümkündür ama buna aykırı hareket edilmesi halinde, özel hayatın gizliliğinden kişisel verilerin gizliliğinin ihlal edilmemesine kadar bence önemli bir kanun. AB süreci bakımından da bizim için önemli. 2010'da yaptığımız referandumda kabul ettiğimiz insanlara, kişiliklere insan odaklı demokrasiye uygun bir düzenleme" cevabını verdi.

Arınç, düzenlemenin yakın zamanda Meclise sevk edileceğini de söyledi.

"Esenyurt saldırısı provokasyon değil"

Arınç, "Esenyurt saldırısına ilişkin, "Provokasyon değil, o kadar garip ki biri 15 yaşında neredeyse, 1997 doğumlu. Bir ailenin fertleri, belli bir yere mensubiyetleri var. Protesto amacıyla ortaya çıkmışlar ama silaha, bıçağa sarılmışlar maalesef" diye konuştu.

"Dolardaki sıcağın düşmeye başladığını hissediyoruz"

Bir gazetecinin dövizdeki yükselişi sorması üzerine ise Arınç, "Dövizle ile ilgili olarak şu anda ekonomide bir olumlu bir seyir takip ettiğini, borsadaki faaliyeti dolardaki sıcağın düşmeye başladığını hissedebiliyoruz" cevabını verdi.

Seçim güvenliği

Arınç, seçim bürolarının bir düzen içinde açılması ve kullanılması gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Sadece 'ben burayı kiraladım burası benim seçim bürom', o trafiği engelleyebilir, dar yerlerde veya trafiğin güçlü olduğu yerlerde başka sıkıntılara yol açabilir. Dolayısıyla mülki amirlerin nerelerde, ne zaman, nasıl açılabileceğini veya en azından açılmış olabilmesi lazım. Hiç kimse bir şey yapmaz ama gece yarısından sonra camları kırılır, en azından bunu yapacaklar da vardır. İnsanlar tahrik edilir, menfi düşüncelerle ortaya çıkabilirler. Hiçbir zaman böyle acı bir olay yaşanmasını istemeyiz ama insanların siyasi düşüncelerine karşıt olanlar basit de olsa eylem yapabilirler. Gözetim altında tutulmaları, devriyelerin artırılması gerekir veya gezici birtakım unsurların belki sabaha kadar bazı yerleri kontrol altında tutmasında da fayda var. Bu oralarda siyasi çalışmaların yapılmasına engel olmak için değil daha çok siyasi faaliyetlerin rahat ve güven içinde yapılması içindir. Hiçbir endişemiz yok. Gereken tüm tedbirler de alınıyor."