Dershane Yerine 'Carter School' Modeli

Dershane Yerine 'Carter School' Modeli

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın “çalışmalarda sona gelindi” dediği dershanelerin dönüşümü için hazırlanan taslak son aşamaya geldi.

Dersanelere ‘Carter School' modeli önerildi... ÖZBİR tarafından önerilen ve MEB tarafından dasıcak bakılan yeni modele göre, başarı seviyesidüşük okullar dersanelere devredilecek. Devlet,okulda her öğrenci için harcadığı kadar parayıokulu işletecek kişilere ödeyecek. Başarı seviyesi artırılac...

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak olan taslak, dershane envanterinin çıkarılması ve paydaşlarla görüşülmesinin ardından yenidenşekillenirken dershanelerin sadece özel okula değilfarklı eğitim kurumlarına dönüştürülebilmesi için de birçok seçenek oluşturuldu.

ÖZDER'in önerisine MEB sıcak

Star'ın haberine göre; MEB'in paydaşlarla yaptığı son görüşmede ise yeni bir alternatifdaha gündeme geldi. ÖZDER'in öneri olarak sunduğu model, dünyada Carter Scool olarak biliniyor. Önereyi Bakanlığın da sıcak baktığı öğrenildi. "Carter Scool" modeli Milli Eğtiim Bakanlığı tarafından kabul görürse Türkiye'de yepyeni bir dönem açılacak. Amerika'da bulunan Carter Scool modeli öğrencilere ücretsiz olarak özel okullara gitmeimkânı sunuyor. Bakanlığa önerilen modelin ayrıntıları şöyle:

Kalitesi düşük olan okullar

-MEB mevcut okulları imkan ve eğitim kalitesi açısından sınıflandıracak ve eğitimkalitesinde geri kalan bölgelerdeki okulları dershane sahiplerine dershaneleri kapatmakarşılığında devredecek.

-Dershaneler bu okulların yönetimini ve eğitimini üstlenecekler. Öğretmenleri ve idarecileridershaneler kendileri atayacaklar.

-Bu okullar halka ücretsiz olacak. Öğrencilerin parasını devlet karşılayacak. (Öğrencilereyıllık olarak harcadığı miktarı özel okullara verecek.)

-Bu okulların işleyiş ve denetimleri düzenlenecek ilgili mevzuatlarla yapılacak.

-Milli Eğitim bu okullardan kendi personelini çekip diğer okullara ya da yeni açılacakokullara kaydıracak.

Düşük gelirliye ‘özel' imkan

Sunulan önerinin kabul edilmesi ve taslağa konulması durumunda ise maddi imkânasahip olmadığı için özel okula gidemeyen öğrencilere özel okul yolu açılmış olacak. Aynızamanda öğrencilere sunulan imkânlarda artış gerçekleşerek maddi imkânlar yüzünden oluşan eğitim farklılığı sona erecek. Dershane temsilcileri bu durumu hem devletin elindekiokulların kaletisinin artırılması hem de dershane sahiplerinin altından kalkamayacağı yeniokul inşaatı zorunluluğunun da çözümü şeklinde savunuyorlar. Öneri hayata geçerse,dershane sahipleri devralacakları devlet okullarını elden geçirdikten sonra, kendi müdürleri öğretmenleri ve eğitim kadrosuyla işletecekler.