Der Spiegel Hükümet Cemaat kavgasını yorumladı

Der Spiegel Hükümet Cemaat kavgasını yorumladı

Alman Der Spiegel dergisinde 17 Aralık operasyonu ve hükümet-cemaat çekişmesine dair çarpıcı bir yazı yayınlandı.

Gezi eylemleri sırasında, kışkırtıcı haberleri ile göstericilere yoğun destek veren Alman Der Spiegel dergisi, Hükümet-Cemaat kavgasına da aynı üslupla dahil oldu. Dergi, Gülen hareketinin Erdoğan hükümetine karşı harekete geçtiğini iddia ederek "Gülen ağının ürküten gücü" ve "Abilerin intikamı" ifadelerini kullandı.

Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye 'de yolsuzluk iddialarıyla başlatılan son soruşturmalarının arkasında Gülen hareketinin iktidar mücadelesinin bulunduğunu öne sürdü.

ABİLER ERDOĞAN'I İNDİRMEK AMACIYLA HAREKETE GEÇTİ

Der Spiegel'in son sayısında yayımlanan "Gülen ağının ürküten gücü" ve "Abilerin intikamı" başlıklarını taşıyan haberde, "Fethullah Gülen'in hükümete meydan okuduğu" ve büyük etkiye sahip olan hareketteki "abilerin" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidardan indirmek amacıyla harekete geçtikleri iddia edildi.

ERDOĞAN'I YILDIRMAK İSTİYOR

Dergiye açıklamalarda bulunan Orta Asya Kafkasya Enstitüsü uzmanlarından Gareth Jenkins, İstanbul merkezli son operasyonun arkasında Gülen hareketi mensuplarının olduğu şüphesini taşıdığını belirtirken, "Hareket, Erdoğan'ı yıldırmak istiyor. Dershanelerin kapatılmasını engellemeye çalışıyor" dedi.

Maximilian Popp imzalı haberde, Gülen hareketi mensuplarının emniyette ve yargıda önemli pozisyonlarda olduğu iddia edildi ve hareketin "devlet içinde devlet" haline geldiği eleştirilerine işaret edildi.

RESMİ GÖREVLER ÜSTLENDİKLERİNDE GÜLEN'E HİZMET ETMEYE DEVAM EDİYORLAR

Hareketten ayrıldığı belirtilen ancak ismi verilmeyen üst düzey bir kişi, dergiye yaptığı açıklamada, bazı devlet görevlilerinin Gülen hareketindeki "abilerinden" talimat aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Onlar bizim öğrencilerimizdi. Onları eğittik, destek verdik. Bu minnettar çocuklar resmi görevler üstlendiklerinde Gülen'e hizmet etmeye devam ediyorlar."

KILCAL DAMARLARA KADAR SIZIN

Haberde, Fethullah Gülen'in yaklaşık 20 yıl önceki bir konuşmasında takipçilerine "devletin kılcal damarlarına kadar sızın" dediği belirtilirken, Gülen'in daha sonra yaptığı açıklamada bu video mesajının manipüle edilmiş olduğunu söylediği anımsatıldı.

Der Spiegel'in haberinde, Wikileaks belgelerinde yer alan 2010 tarihli ABD Büyükelçiliği raporlarına da işaret edilerek, bu raporlarda Gülen hareketinden Türkiye'deki en güçlü İslamcı hareket olarak bahsedildiği yazıldı.

MALİ DEĞER 15 İLA 35 MİLYAR AVRO ARASINDA

Dergi, Gülen hareketinin 140 ülkede okullara sahip olduğunu, dünya genelinde yaklaşık 8 milyon mensubu olduğunu yazdı ve bu grupla ilişkili aralarında banka, şirketler, hastaneler, televizyon kanallarının da bulunduğu kurum ve kuruluşların mali değerinin 15 ila 35 milyar avro arasında olduğunu iddia etti.

Der Spiegel, Gülen grubunun Almanya'da da faaliyet gösterdiğini, yaklaşık 15 dernek ile onlarca dershaneye sahip olduğunu, yalnızca Berlin'deki ışık evlerinin sayısının 24'ü bulduğunu öne sürdü.

GEZİ'YE TÜRKÇE BAŞLIKLA DESTEK VERMİŞTİ

Almanya'da yayınlanan siyasi dergi Der Spiegel, Gezi eylemleri sırasında eylemcilere destek vermiş, Türkçe başlıkla çıkmıştı.  26. sayısı ''Boyun Eme'' başlığıyla çıkan dergide, 10 sayfa Türkçe özel ek hazırlanmıştı.

Derginin genel yayın yönetmeni yardımcısı Klaus Brinkbaumer, "Bizler Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün Almancalarının yetersiz olduğuna inanmıyoruz. Türkiye'de yaşanan olaylar Almanlar, Türkler ve Avrupalılar gibi herkesi ilgilendiriyor. Hükümetin bu olayların üstesinden gelmedeki yaklaşımı rahatsız edici. Biz hem Türkçe hem de Almanca olarak bu yaşananları buradaki Türklere ve Türkiye'deki Türklere sunabildiğimiz için mutluyuz" demişti.