Dempsey: Benim görevim IŞİD

Dempsey: Benim görevim IŞİD

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ABD öncülüğündeki koalisyonun faaliyetleriyle ilgili “Bana verilmiş olan görev IŞİD. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil” dedi.

Washington’da katıldığı konferansta Irak’a birkaç gün önce yaptığı ziyarette Iraklı liderlerden gelecek günlere dair cesaret aldığını ifade eden Dempsey, ülkedeki yeni liderlerin daha düşünceli ve ülkedeki tüm unsurları kapsayıcı politika izlediğini söyledi.

IŞİD ile mücadelenin sadece Irak’ta değil aynı zamanda Suriye’de de yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Dempsey, askeri stratejileri açısından Irak’ın ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Irak güvenlik güçlerinin IŞİD’den topraklarını geri almaya başladığını söyleyen Dempsey, ancak ülke içinde yerlerinden edilen insanların yurtlarına dönmesini sağlamaya dönük planın ise gerisinde kalındığına işaret etti.

Dempsey, IŞİD ile mücadelenin sadece Irak’ta değil, aynı zamanda Suriye’de de yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Askeri stratejileri açısından Irak’ın ilk sırada yer aldığını söyleyen Dempsey, Iraklı güvenlik güçlerinin, kendilerinin de yardımıyla sahada daha da güvenilir bir partnere dönüştüğünü vurguladı. Dempsey, “Irak’ta bizi tutarlı bir askeri stratejiye taşıyan şartları ayarladık. Ancak Suriye’de bazı şartlar hâlâ olgunlaştırılmadı” ifadesini kullandı.

Dempsey bir soru üzerine, kendisine verilen görevin IŞİD ile mücadele olduğunu vurguladı. “Bana verilmiş olan görev IŞİD” ifadesini kullanan Dempsey, görevinin bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek olmadığını söyledi.

Dempsey, Suriye’de IŞİD ile sahada savaşacak güçlerin yeterli donanıma sahip olmadığını, bu nedenle araştırması yapılan güçlerin eğitilip donatılması için çabaladıklarının altını çizdi.

‘IŞİD gibi organizasyon görmedik’

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise daha önce IŞİD gibi bir organizasyon görmediklerini söyledi.

PBS televizyonunda sunucu Charlie Rose’un sorularını yanıtlayan Hagel, önceliklerinin kendileri ve bölge ülkeleri için büyük tehlike arz eden IŞİD olduğunu vurguladı.

Hagel, “IŞİD gibi herhangi bir organizasyon görmedik; çok iyi organize olmuş, çok iyi eğitilmiş, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahşi, tamamen acımasız. Buna benzer şeyleri bir arada sadece tek bir organizasyonda daha önce görmedik. Onların kör ideolojileri er ya da geç yenilecek. Bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.

Yapının sosyal medyada da oldukça güçlü olduğuna dikkati çeken Hagel, böyle bir grupla mücadelenin tek başına yapılamayacağını, bunun ancak geniş katılımlı bir koalisyon tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Esed ile mücadele

Hagel, koalisyonda Esed’in de hedef alınması gerektiğini düşünen ülkeler bulunduğu yönündeki soruya da, 50’den fazla ulusun yer aldığı koalisyonda farklı görüşlerin olmasının doğal olduğunu söyledi.

IŞİD ile mücadelede oluşturulan uluslararası koalisyonun Esed rejimine dolaylı yollardan yardım sağlayıp sağlamadığı sorusu üzerine ABD Savunma Bakanı şöyle konuştu:

“Esed dolaylı olarak fayda sağlıyor. Bu kaosu yaratan Esed. Suriye’de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye’de tamamen başarısızlığa uğramış bir hükümet istemiyor. Esed’in iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip.”

Hagel, ABD yönetiminin kendi içinde sürekli bir değerlendirme yaptığını ama şu anda bir strateji değişikliği öngörmediklerini de ifade etti.

Koalisyonun saldırıları

IŞİD, Musul’u 10 Haziran’da Irak ordusu tarafından hiçbir direnişle karşılaşmadan ele geçirmişti. Daha sonra özellikle Sünnilerin ağırlıkta olduğu birçok bölgeyi daha ele geçiren IŞİD'e karşı Amerika'nın başını çektiği uluslararası koalisyon güçlerine bağlı uçaklar hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı