“Demokratlar Maaşlarını Alamayanların Çoğunun Demokrat Olduğunun Farkında mı?”

“Demokratlar Maaşlarını Alamayanların Çoğunun Demokrat Olduğunun Farkında mı?”

ABD’de hükümetin kısmen kapanmasının olumsuz etkileri devam ederken Amerikan başkanı Trump, hükümetin kısmen kapanmasından dolayı işsiz kalan yüzbinlerce kişinin 'demokrat' olduğunu

ABD’de hükümetin kısmen kapanmasının olumsuz etkileri devam ederken Amerikan başkanı Trump, hükümetin kısmen kapanmasından dolayı işsiz kalan yüzbinlerce kişinin 'demokrat' olduğunu iddia etti.

Trump, Demokratlar'ın sonunda, ABD'nin güneyindeki sınırların güvenliğinin önemini ve duvarın yapılması gerektiğini anladıklarını umduğunu sorarak,  işsiz kalanların ve maaş alamayanların demokrat olduğunu ileri sürdü.

ABD’de hükümetin kısmen kapanması krizi altıncı gününü geride bırakırken, yakın dönemde çözüm ihtimali düşük görünüyor. Tatil nedeniye başkent Washington dışında olan Kongre üyelerine, bir oylama olacaksa 24 saat önceden kendilerine haber verileceği söylendi. 

Kongre’de bir harcama tasarısı üzerine anlaşmaya varılamadığı için Cuma geceyarısı itibariyle bazı federal kurumlara kaynak akışı kesilmişti. O günden sonraki dört gün haftasonu ve Noel tatillerine denk geldiği için, hükümetin kısmen kapanmasının ilk etkileri Çarşamba günü görülmeye başlandı.

Çıkmaza neden olan husus, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar inşası için 5 milyar dolar bütçe ayrılmasında ısrar etmesi ve Demokratlar’ın buna onay vermemede diretmesi. Trump bütçe talebinde geri adım atabileceği yönünde herhangi bir sinyal vermiyor.

Demokratlar’a duvarın maliyetini karşılama çağrısında bulunan ve hükümetin kapanmasının onların destekçilerini de etkilediğini kaydeden Trump, “Demokratlar maaşlarını alamayanların çoğunun Demokrat olduğunun farkında mı?” diye yazdı.

Kapanmadan kabine düzeyindeki dokuz bakanlık ve çok sayıda daire etkilendi. 420 bin civarında federal memur ücretsiz çalışırken, 380 bin civarı da ücretsiz izne ayrılmak durumunda kaldı.

Görüşmelere dahil olan ve Trump’a yakın isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mark Meadows, Başkan Trump’ın sınırların güvenceye alınması noktasındaki kararlılığında çok katı olduğunu belirtti.